İlk kez işitme cihazı alacaklara öneriler



İlk kez işitme cihazı alacaklara veya yeniden cihaz almayı düşünenlere önerilerim:

1- İşitme testinizi güvenilir bir klinikte yaptırmaya özen gösterin.

2- Orta kulak hastalığına bağlı bir işitme kaybınız varsa, öncelikle tedavi yollarını araştırın.

3- Cihazın modelinden çok, cihazı kimin uygulayacağı önemlidir. Uzmanın yeterli olduğundan emin olun. Diplomasını görün.

4- Cihaz denemesine kesinlikle yalnız başınıza gitmeyin. Ailenizden birisiyle gitmeye çalışın.

5- Deneme sırasında üç heceli 20 kelimenin (perşembe, araba vb) cihazlı ve cihazsız olarak arkanızdan, normal ses yüksekliği ile okunmasını isteyin. Cihaz kelimelerin anlaşılmasını arttırıyorsa ve bu artış sizin için tatminkarsa, cihaz etkili demektir.

6- Deneme sırasında hem kendi sesinizin hem de uzmanın sesinin "normal" olmasına dikkat edin. Kendi sesinizi dinlemeden "ince ayarı" bitirmeyin.

7- Cihazı denemesi sırasında "Gerçek-Kulak Ölçümü" yapılmasını isteyin (kulak kanalına tüp şeklinde mikrofon yerleştirilerek, cihazın sağladığı kazanç ve çıkış değerlerinin "gerçek" olarak ölçüldüğü test yöntemidir). Ölçümde elde edilen sonuçların size anlatılmasını isteyin. Bu ölçümün yapılmadığı işletmelerden cihaz almayın (bir çok işletme bu ölçümü yapmadığı halde, yapılmış gibi sahte belge verebilmektedir).

8- Cihazınızı gerçek hayatta denemeden almayın. Cihaz denemesi yapılan odalar, gerçek hayatın zorluklarından (ve gürültülerinden) çok uzaktır. En doğru cihaz denemesi günlük hayatta yapılan denemedir. Tüketici haklarına göre (yanılmıyorsam)15 gün içinde cihazınızı iade edebilirsiniz. Bu iade kulak içi cihazlar için de geçerlidir (kalıp parası tüketiciye aittir).

9- Gürültülü ortamlarda konuşmanın anlaşılmasını en fazla sağlayan çift-mikrofonlu sistemlerdir. Cihazların diğer özellikleri (kanal sayısı, gürültü yönetimi vb) daha çok "dinlemeyi kolaylaştırmaya" yararlar (örneğin, konuşmayı daha az konsantre olarak dinleyebilirsiniz).

10- Her iki kulak da işitme cihazı kullanmaya elverişli olduğu halde, tek kulakta cihaz kullanırsanız, cihazsız kulağınızda zaman içinde konuşmayı anlama yeteneğiniz azalabilir. Bir süre sonra (yaklaşık 5 yıl sonra) konuşmayı anlama yeteneği düzeltilemeyecek kadar kötüleşebilir ("işitsel deprivasyon"). Cihaz fiyatları ve ekonomik gücünüzü değerlendirirken "çift cihaz"ı göz önünde bulundurun.

11- Kesinlikle pazarlık yapın! Fiyatı indiremeseniz bile ücretsiz aksesuar (pil, filtre vb) alabilirsiniz.




Sevgilerimle,




Dr.Mehmet Akşit

Klinik Odyolog