Sahte engelli raporuyla devleti dolandıran çeteye operasyon



Operasyon, İstanbul Emniyetine bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polisi harekete geçiren olay, bir ihbarla ortaya çıktı. Bazı şüphelilerin sahte belgelerle anlaştıkları kişilere “Engelli raporu” aldırdığı bilgisi üzerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılarak, belirlenen şüpheliler teknik takip altına alındı.

93 KİŞİ SAHTE RAPOR ALDI


Yapılan araştırmalarda, Emre Ç.'nin elebaşılığını yaptığı şebekenin, bazı hastanelerin ismini kullanarak sahte belge düzenlediği anlaşıldı. Şebeke elebaşı ile irtibatlı 20 şüpheliye ulaşıldı ve bu kişilerin irtibatları tek tek incelendi. Yapılan incelemelerde, şüphelilerle irtibatlı 93 kişinin engelli raporu aldığı anlaşıldı.

Çetenin liderliğini Emre Ç.'nin yaptığı öne sürüldü.

HASTANELERDE KAYIT YOK



Polis ekipleri engelli rapor alan 93 kişi hakkında da inceleme yaptı. Mali Polis, şüphelilerin engelli raporu almak için temin ettikleri, “Şeker hastalığı tanısı” “Yüksek tansiyon” gibi evrakları aldıkları hastanelerle görüşme yapıldı. Ancak bu evrakların hastanelerden temin edilmediği anlaşıldı. Rapor almak için doktor heyetine sunulan belgelerin “Sahte” olduğunu ortaya çıkaran polis, operasyon kararı adlı.

106 GÖZALTI


Şebeke üyesi 21 kişi ile sahte engelli raporu alan 93 kişinin yakalanması için İstanbul merkezli on ilde bu sabah eş zamanlı baskın düzenlendi. İstanbul, Amasya, Batman, Kocaeli, Nevşehir, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat ve Yalova'da düzenlenen baskınlarda, 106 şüpheli gözaltına alındı.

1 MİLYON LİRA HAKSIZ KAZANÇ


Gözaltına alınan şüpheliler İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülürken, şebeke üyelerinin anlaştıkları kişilere engelli raporu çıkarmak için 5 ila 15 bin lira aldığı belirtildi. Bu yolla, yaklaşık 1 milyon lira haksız para kazanan şebekenin elebaşı Emre Ç.'nin de gözaltına alındığı öğrenildi.

EMEKLİLİK, BELEDİYE YARDIMLARI


Yapılan dolandırıcılıkla devletin 3 milyon lira zarara uğrattığı öğrenilirken, şebekenin hazırladığı sahte belgelerle engelli raporu alanların ise, emeklilik, elektrik indirimi, ücretsiz ulaşım, belediye yardımı gibi haklardan yararlandığı belirtildi.