ENGELLİYE SU İNDİRİMİ NASIL OLUR ?

Engelli Su İndirimi Nedir?

Engelli Su İndirimi devlet tarafından zorunlu uygulanmayıp Belediyelerin tercihine bırakılmış bir uygulamadır. Bu yüzden her belediye kendi meclisinde belirlediği kararlar doğrultusunda engellilere indirim yapmaktadırlar yada yapmamaktadırlar. Büyük şehirler için elimizden geldiğince yazımızda bu şehirlerde yer alan indirimler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Aşağıdaki bilgilerin bir bölümü ya da tamamı ile ilgili su idarelerinin resmi açıklaması olmayabilir. Ancak ilgili belediyeler böyle bir hizmet vermektedir. Hangi belgelerin gerekli olduğu konusunda resmi açıklama olmamasından başvuruya gitmeden önce Alo 185 den yada ilgili su idaresini arayarak detaylı bilgi almayı unutmayın.


İstanbul Engelli Su İndirimi (İSKİ)

İstanbul içinde yaşayan ve İSKİ sözleşmesi bulunan evlerde sözleşme kimin adına olursa olsun ev içinde yaşayan bir engelli varsa, %40 ve üzeri engelli ise kullandığı suyun faturasında her ay %50 oranında indirim uygulanır.
Bunun için %40 ve üzeri engelli raporunuzun aslı olması ve İSKİ Bölge müdürlüklerine başvuru yapmanız yeterli. İnternet üzerinden de yine başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Ankara Engelli Su İndirimi (ASKİ)

Ankara Su İdaresi olan ASKİ’de de yine %40 ve üzeri engelli olan tüm sözleşmeli müşterilerine %50 oranında indirim uygulamaktadır. Başvurularınızı ASKİ bölge müdürlüklerinden yapabilirsiniz.

Trabzon Engelli Su İndirimi (TİSKİ) 

1005 sayılı kanunun 2'nci maddesinin 1'inci fıkrasıyla ek 1'inci maddesi uyarınca vatani hizmet tertibinden aylık bağlananlar ile malul gazi olarak aylık bağlanmış olanların ve şehit dul ve yetimi sıfatıyla aylık veya gelir bağlanmış bulunanların ve 5774 sayılı kanunun 8'nci maddesinin 2 'nci fıkrası uyarınca ve bu kanuna göre aylık bağlanan amatör sporcuların ve engellilerin ikamet ettikleri ve müstakil sayaç takılı olan meskenlerde kullandıkları su ve atıksu bedellerinde %50 oranında indirim uygulanır.

İzmir Engelli Su İndirimi (İZSU)

İzmir Belediyeside yine 13 m3 e kadar su kullanımlarında hanede %40 ve engelli raporu olarak yaşayan sözleşmeli vatandaşlarına %50 oranında aylık su faturalarında indirim sağlamaktadır. Başvuru ile ilgili İZSU Bölge müdürlüklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bursa Buski Su İndirimi (BUSKİ)

Bursa su tarifelerine bakıldığında diğer illerde olduğu gibi %50 su indirimi mevcut olmakla birlikte engel oranı hakkında bilgi verilmemiş. Kanundan gelen şartlara göre %40 ve üzeri vatandaşlara bu indirimi uyguluyor diyebiliriz. Detaylı bilgi için vatandaşların BUSKİ ile irtibata geçmeleri gereklidir.

Antalya Engelli Su İndirimi (ASAT)

Antalya’da su için engelli vatandaşlara indirim uygulamaktadır. Ancak ASAT’dan aldığımız bilgiler doğrultusunda indirim oranı ve şartlarına dair herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Ancak 2015 yılı birim fiyatlarına baktığımızda %15 gibi bir indirim uygulandığını görüyoruz. Başvuru için gerekli evrak listesi ise aşağıda ki gibi :
  • Engelli kimlik kartı veya engel oranlarının işlenmiş olduğu TC Kimlik belgesinin fotokopisi,
  • Su aboneliği engelli kişinin adına değil ise abone sahibi ile birlikte ikamet ettiğini gösterir belge ( Nüfus Müdürlüğünden alınmış Yerleşim yeri belgesi).
İletişim bilgileri ise burada yer almaktadır.

Adana Engelli Su İndirimi (ASKİ)

Adana engellilere ve yaşadığı meskene %50 su indirimi sağlamaktadır. Aşağıda başvuru için gerekli olan şartlar yer almaktadır. İletişim Bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
1- MÜRACAAT DİLEKÇESİ
2- TC KİMLİK FOTOKOPİSİ
3- NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ
4- TC BAŞBAKANLIK ENGELLİ KİMLİK KARTI
5- ANNE,BABA,KARDEŞ ADINA İNDİRİMDEN FAYDALANMAK İÇİN MAHKEME VASİ TAİNİ KARAR FOTOKOPİSİ
6- ABONE NO
Not: İndirim sadece 1 mesken aboneliği için geçerlidir.



Konya Engelli Su İndirimi (KOSKİ)

Konya belediyesi Koski bünyesinde engelli raporu olan engellilere %50 oranında indirim sağlamaktadır. Ancak konya belediyesi bu hizmeti verebilmesi için sizden aşağıda ki koşulları yerine getirmenizi talep etmektedir.
  • İndirimden yararlanan aboneler, her yıl ocak ayı içerisinde KOSKİ’ye müracaat ederek bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.
  • Engelli olup ta KOSKİ hizmet birimlerine gelemeyecek durumda olan müşterilerimiz her türlü abonelik işlemlerini ALO185 Çağrı Merkezi veya yetki vereceği kişi aracılığıyla da yaptırabilirler. Abone sözleşmesi yaptırılmak istenilen yerin suyu kesikse aynı gün içinde açılır ve abonelikle ilgili gerekli işlemler yapılarak 3 (üç) iş günü içerisinde abonelik mahallinde, engelli abonemize su ve atıksu sözleşmesi imzalatılarak 1 nüshası kendisine verilir.

Gaziantep Engelli Su İndirimi (GASKİ)

Gaziantep’te de engellilere 100 m3 e kadar %50 su indirimi avantajından yararlandırtmaktadır. (100 m3 üzeri birim fiyatı değişmektedir) Detaylı bilgi için iletişim e geçebilirsiniz.

Şanlıurfa Engelli Su İndirimi (ŞUŞKİ)

Şanlıurfa’da da %40 ve üzeri engelli olanlar ve herhangi bir Kamu Kurum ve Kuruluşlarından maaş almadığını ve vergi mükellefi olmadığını belgeleyen kişilere ait aboneliklere, ikamet ettikleri ve müstakil sayaç takılı olan, yalnız bir mesken için, kullandıkları su ve atık su bedellerinde, ŞUSKİ Genel Kurulunca belirlenen oranda tenzilat uygulanır.  İndirim oranı hakkında bilgiye ulaşamadık.

Mersin Engelli Su İndirimi (MESKİ)

Mersin içinde %40 rapor ile %50 su indirimi mevcuttur. Meski ile iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıda yer alan ve tespit ettiğimiz illerde de su indirimi uygulanmaktadır. Başvuru ve Gerekli evraklar için bağlı bulunduğunuz ilin sular idaresine başvurabilirsiniz. (İndirim Bilgileri belediyelerin su ücret tarifelerinden tespit edilmiştir)
  • Eskişehir (ESKİ) – %25
  • Denizli (DESKİ) – %50
  • Kocaeli (İSU) – 10M3 kadar %50, 10m3 üzeri %10 indirim uygulanmaktadır.
  • Sakarya (SASKİ) – %50
  • Manisa (MASKİ) – İndirim oranı hakkında bilgi alınamadı.
  • Hatay (HATSU) – %50
  • Kahramanmaraş (MARAŞKASKİ) – 25m3 e kadar %50 indirim uygulanmaktadır.
  • Aydın (AYDINASKİ) – %50
  • Tekirdağ (TESKİ) – %50
  • Muğla (MUSKİ) – %50
  • Ordu (OSKİ) – %50
  • TRABZON (TİSKİ) % 50
indirim uygulanmaktadır.


İstenebilecek belgeler : 

  • %40 ve üzeri almış olduğunuz sağlık raporu aslı
  • Sözleşme engelli birey üzerine değil ise nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Engelliye ait ikametgah sureti
  • Sözleşme engelli üzerine değil ise aile nüfus sureti
  • Aile içerisinde yaşayan engelli vatandaşımız ağır özürlü veya 18 yaşından küçükseniz Mahkeme tarafından tayin edilen vasi belgesinin aslı

Yorum Gönder

7 Yorumlar

  1. Çok teşekkür ederim bilgileriniz için. İndirmeler için bekleriz indirimler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ilginizden ötürü.

      Sil
  2. Yeni bir yere tasinacagiz şu indiriminden yararlanıyor gideceğimi yer kartlı sistem kartlı sistemden yararlanabiliyirmuyuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağlı bulunduğunuz belediyeye müracaat etmeniz gerekmektedir normal şartlarda yararlanmanıza mani bir durum bulunmamaktadır.

      Sil
  3. Bende yararlanmak istiyorum

    YanıtlaSil
  4. %60raporum var 7aydir suyumu ödüyemiyorum engeli indirimi yapılırsa ne kadarını öderim

    YanıtlaSil
  5. Mersin meski indirimli diyor normal tarifeden veriyor faturada indirilen miktar 0 diyir

    YanıtlaSil