ENGELLİ OLMAK BİR ENGEL Mİ?


Günümüz toplumunun en yaygın sorunlarından biri olan engelli bireylerin istihdamı, ben ve şirketim için ise bir sorun teşkil etmiyor. Aksine, engelli birey istihdamında örnek bir yapıyız. Vista Tourism olarak bünyemizde bulunan beş çalışma arkadaşım da bunun en iyi göstergesidir. Onların iş hayatına daha kolay adapte olmaları, farklılaştırılma, ötekileştirilme yaşamamaları için her Vista çalışanı ‘Engelli İstihdamı’ konusunda son derece hassas ve farkındalık sahibidir. 



Ülke nüfusumuzun büyüklüğü hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Ama bu nüfusun ne kadarını engelli bireylerimizin oluşturduğunu çoğumuz bilmiyoruz. 

Her işletme bünyesinde en az beş engelli çalışan bulundurabilirse, bu oranı sıfırlamak zor olmayacaktır. Çalışan her engelli birey fayda sağladığı alanda engelini ortadan kaldıracak ve engelli – engelsiz ayrımı yapılmayacaktır. 

Bu noktada 4 Aralık 2018 tarihinde Sabancı Vakfı bünyesinde onbirincisi gerçekleşen Filantropi Seminerinde bu yıl ele aldığımız konu Engelsiz Yaşam Teknolojileri oldu. Görme engelli olan Kürşat Ceylan, geliştirdiği akıllı baston WEWALK ile ABD’nin inovasyon alanındaki en prestijli ödüllerinden olan Edison Ödülü’ne layık görüldü. Kendisi konuşmasında yıllar önce sevgili babam Sakıp Sabancı’nın bir lise gezisinde ona olan ilgisini ve onda gördüğü ışığı paylaştı. Ne kadar doğru bir tespit yapmış ki, sevgili Kürşat bugün bize engelli bireylerin de ne denli başarılı olabileceğini bir kez daha kanıtladı. 

Konuşması esnasında beni etkileyen bir cevabını sizlerle paylaşmak istiyorum; ‘Bizim hep kullanmış olduğumuz bir 3U var: utanma, usanma ve unutma. Hayallerimizi anlatmaktan utanmamamız gerekiyor, ben bunu kendime mutlaka söylerdim. Çünkü mutlaka karşınıza; 

“ya o da olur mu, dünyayı sen mi kurtaracaksın veya bu sorunu sen mi çözeceksin?” diyen kişiler çıkacaktır. Biz asla hayalimizi paylaşmaktan utanmamalıyız. Ama ardından hayalimiz için çalışmaktan da usanmamalıyız. Ve üçüncü olarak da niçin o hayali istiyoruz, asıl kafamızda gitmek istediğimiz hedef, vizyon neydi bunu da hiç unutmamalıyız, hep hatırlamalıyız. Bu 3U’yu geçmişte de kendime söylerdim, şu anda da hep tekrar ettiğim bir öğreti aslında.’ 

Yine aynı şekilde Aralık ayında sevgili dostum Peter Arnell ile buluşup ‘Engelli çalışanlar ne yapabilir?’ başlığı altında engellilere nasıl fırsatlar 

sağlayabileceğimizi, şirketim ve Sabancı Holding adına departman bazlı nasıl ilerleyeceğimizi konuştuk. Sevgili Peter da benim ile aynı fikirde; sevmek, saygı duymak, fırsat yaratmak. Bu üç durumu aynı anda gerçekleştirdiğimizde şirketlerin engelli çalışanları başarıdan başarıya koşacaktır. Bu noktada en kısa zamanda Vista Tourism olarak departman bazlı çalışmalara başlayıp farkındalığı arttırmayı planlıyoruz. 

Bizler, engelli istihdamına çözüm yolları ararken, engelli arkadaşlarım dünya çapında başarılar elde etmeye devam ediyor. “Göz ardı etme, istihdam et!” diyerek iş hayatında olan tüm arkadaşlarıma sesleniyorum. Bizler engelli-engelsiz ayrımı yapacak son kişileriz, biz değişebilirsek toplum değişir, toplum değişirse önyargılar değişir, önyargılar değişirse dünya değişir. 

Sevgi ve selamlarımla...


Dr. h.c. Dilek SABANCI

Vista Tourism A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi
Türkiye Özel Sporcular Derneği Onursal Başkanı