ENGELLİLERE SAĞLANAN ULAŞIM KOLAYLIKLARI

Karayolu taşımacılığında engellilere sağlanan haklar

Kara yolları Taşıma Yönetmeliğinin 57. maddesinin 11. fıkrası gereği; % 40 oranında özürlü olduğunu belgeleyen kişiler için bilet ücreti, geçerli ücret tarifesi üzerinden % 30 indirimli düzenlenmektedir.

Efe Tur Engelli İndirimi

Efe Tur İstanbul Ankara İzmir ve daha birçok ile karşı bu seferler düzenlemektedir. Bu seferlerin hemen hemen hepsinde engelli indirimi uygulanmaktadır. Efe tur engelli indirimi % 25-%30 olarak fiyat indirimi şeklinde yapılıyor.
Efe tur engelli indiriminden yararlanmak için engelli raporu Başbakanlık engelli kartının gösterilmesi yeterlidir.

Kamil Koç Engelli İndirimi

Kamil Koç engelli indirimi İstanbul Ankara Bursa İzmir Adana Afyon Ağrı Aksaray Alanya gibi birçok ile karşılıklı seferler de uygulanmaktadır Kamil Koç engelli indirimi yüzde 30 düzeyindedir Kamil Koç firmasının alacağınız biletlerde engelli indirimi istediğiniz takdirde Siz de engelli raporu Başbakanlık engelli kartı ya da engelli olduğunuzu gösterir herhangi resmi bir belge istenir. Kamil Koç otobüslerinde her sefer için 2 engelli yolcu kontenjanı bulunmaktadır. 

Metro Turizm engelli indirimi

Metro Turizm İstanbul Ankara İzmir Adana Antalya Eskişehir Konya Mersin ağrı Afyon Batman ve daha onlarca ile karşılıklı otobüs seferleri düzenlemektedir.
Metro Turizm yüzde 30 oranında engelli indirimi uygulanmaktadır. 

Engelli Otobüs Bileti Nereden Alınır?

Engelli otobüs biletleri firmaların çağrı merkezleri ya da internet üzerinden alınamamaktadır. biletleri firmaların satış noktalarından engelli kartı engelli raporu veya engelli olduğunuzu gösterir resmi bir belge ile almalısınız.

İndirim Verilmezse İtiraz Nereye Yapılır. ?

Eğer indirim verilmez ise, Alo 183 engelli hattını arayarak hakkınızı arayabilirsiniz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden Engellilere Ücretsiz Ulaşım Kartı :

% 40 ve üstünde bir oranda Engelli Sağlık Kurulu Raporu aslı ya da T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın engelliler için düzenlediği Kimlik Kartının aslı, 1 Adet güncel (son 6 ay içinde çekilmiş) vesikalık fotoğrafınız ve Nüfus Cüzdan Aslı ile birlikte engelli kartına başvuruda bulunabilirsiniz.
Ayrıca engelli raporunda ağır engelli kısmında evet yazan ve %50 engel oranı olan vatandaşlarımız kendileriyle birlikte yanında bir kişiyi de ücretsiz taşıyacak olan refakatli karttan yararlanabilirler.
İstanbulkart ücretini (10 TL) Başvuru Merkezi 'ne geldiğinizde nakit olarak ya da kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

NOT: Sağlık Kurulu Raporu 30 Mart 2013 tarih ve 28603 sayılı resmi gazetede yayımlanan "Engelli Ölçütü, Sınıflandırılması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümleri doğrultusunda düzenlenmiş olmalıdır.

Hava Yolu Taşımacılığında Engellilere Sağlanan Haklar


Türk Hava Yolları

% 40 ve üzeri oranda engelli olan yolcularımıza, promosyon biletler hariç tüm iç hat biletlerde % 20 indirim ve tüm dış hat biletlerde % 25 indirim sağlanmaktadır. Yolcularımızın bu indirimden faydalanmaları için % 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu gösteren bir belgeyi (T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’ndan alınmış engelli kimlik kartı, sağlık kurulu raporu veya ”Engelli” ibaresi bulunan nüfus cüzdanı) ibraz etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca ‘refakatçi ile seyahat etmelidir’ ibaresi bulunan doktor raporunun ibraz edilmesi halinde, engelli yolcu ile aynı seferde seyahat edecek bir refakatçiye de promosyon biletler hariç tüm iç hat biletlerde % 20 indirim sağlanmaktadır. Uçuşun 24 saat öncesinden belirtilmek şartıyla isteyen tüm yolcularımıza ücretsiz olarak tekerlekli sandalye hizmeti sunulmaktadır. Engelli indirimi, ABD ve UK çıkışlı düzenlenen biletlerde ve Türk Hava Yollarının taşıyıcı hava yolu olmadığı code-share seferlerde uygulanmamaktadır. Online yapılan satışlarda engelli indirimi uygulanamamaktadır. 
ANADOLUJET
THY Gibi Anadolujet de engellilere indirimli uçak bileti vermektedir. THY'de indirim oranı %25 iken, Anadolujet'de indirim oranı %20 olarak belirlenmiş.

AnadoluJet uçuşlarında, yüzde 40 ve üzeri oranda engelli olan yolcularımıza, (PROMOSYON SINIFLAR HARİÇ) diğer ESNEK SINIFLARDA iç hatlarda uygulanabilir ücretler üzerinden yüzde 20 oranında indirim sağlanacaktır.. İndirimden faydalanmak isteyen yolcularımızın, yüzde 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu belgeleyen, T.C. Başbakanlık Engelliler İdaresi Başkanlığı tarafından verilmiş olan engelli kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu veya ''ENGELLİ'' ibaresi bulunan nüfus cüzdanlarını ibraz etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, 'refakatçi ile seyahat etmelidir' ibaresi bulunan doktor raporunun ibraz edilmesi halinde, engelli yolcu ile aynı seferde seyahat edecek bir refakatçisine (PROMOSYON SINIFLAR HARİÇ) diğer ESNEK SINIFLARDA iç hatlarda uygulanabilir ücretler üzerinden yüzde 20 oranında indirim sağlanacaktır.
SunExpress
SunExpress te engellilere özel herhangi bir uçak bileti indirimi olmamasına karşın, görme engelli, işitme engelli ve bedensel engelli yolcuların rahat yoculuk yapmaları açısından yetkililerin özel olarak ilgilendikleri belirtilmektedir.

Pegasus 
Pegasus hava yollarıda tıpkı sunexpress hava yolları engellilere özel bir indirim yapmamaktadır.

Sonuç olarak Türkiye'de hizmet veren hava yolu şirketlerinden sadece ikisi THY ve Anadolujet engellilere indirimli uçak bileti vermektedir

Devlet Demir Yollarında Engellilere Sağlanan Haklar

Devlet demir yollarının web sitesinden aldığımız bilgiye göre : Engelliler (Engel oranı %40 ve daha fazla olan engellinin kendisi, %50 ve üzeri olup “Ağır engelli” raporu bulunanların kendisi ve beraberindeki bir refakatçisi ile birlikte) ibaresi ile %50 indirimin var olduğunu belirtmektedir. Ancak internet ortamında yakın tarihli araştırmalarımıza göre şehir içi, şehirler arası ve YHT de dahil tüm taşımalarda engelliler kimlik kartlarını(Özür oranı işlenmiş kimlik veya sağlık kurulu raporu da sunulacağı web sitesinde belirtilmiştir.) sunarak ücretsiz olarak seyahat edebiliyorlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar