Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar

ÖTV indirimli engelli araç alımı için yapılması gereken işlemleri ve ÖTV indirimli araç alımıyla ilgili en çok sorulan soruların madde madde sıralayıp yanıtlayalım. Özürlü Araç Alımı İçin Hangi Belgeler Gereklidir? 

Aşağıdaki bilgiler aracı kendisi kullanacak olan engelliler için geçerlidir. İki aşamalı süreç sizi bekliyor. Bunlar; 
  • Ehliyet (sürücü belgesi) işlemleri 
  • Rapor İşlemleri 

İlk adım; İlk önce ehliyet almak için bağlı bulunduğunuz aile hekimine müracaat edeceksiniz. Aile hekiminiz, sizi bulunduğunuz ildeki herhangi bir hastanede bulunan uzman DR’a sevk edecektir. Uzman DR durumunuza bakarak size rapor verecektir. DR dan aldığınız raporla birlikte il sağlık müdürlüğüne gidip raporunuzu vereceksiniz. İl sağlık müdürlüğü size bir tarih verecek. Bu tarih her il için değişiyor. Çünkü bazı illerde il sağlık müdürlükleri yoğun olup 15 gün sonraya gün verebiliyorken bazı illerde 1 hafta sonraya gün verilebiliyor. İl sağlık müdürlüğünde size verilen günde orda orda olduğunuzda içerisinde DR ların ve makine mühendislerinin bulunduğu bir heyetin karşısına çıkacaksınız. Burada DR lar sizin araç kullanıp kullanmayacağınıza karar verirken, makine mühendisi ise nasıl bir araç kullanacağınızı belirleyecek. 

Örneğin: Sağ elden engelliyseniz sizin alacağınız otomobilin vites koluna özel bir aparat takılacaktır. Veya ayaklarınızdan engeliniz varsa ya alacağınız ÖTV indirimli aracın elden kontrolüne karar verilir veya gaz, fren, debriyaj gibi aracı hareket ettirici tertibatta düzenlemeye gidilir. 

DR ve Makine mühendisi ortaklaşa nihai karara vardıklarında size bir rapor vereceklerdir. Bu raporda kodlar bulunacak. Bu kodların anlamı 

  • Otomatik vitesli araç kullanır 
  • Tertibatlı araç kullanır şeklinde olacaktır

Buraya kadar anlatılanlar aracı kendisi kullanacak olan engelli bireyler içindi. Şimdi ise rapor yüzdeki 90’ın üstünde olan kişiler için yapılması gerekenleri yazalım. 

Rapor oranı %90 Olan Engellinin Araç Alması 


Engelli rapor oranı %90 veya üstünde olan ve kendi adına alınan aracı başkası kullanıp kendisi kullanmayacaksa herhangi bir işlem yada belgeye gerek yoktur. Yüzde 90 veya üstündeki raporunu herhangi bir otomobil bayisine götürerek araç alım işlemlerini gerçekleştirebilir. Özürlü Araç Alımına İlişkin Merak Edilenler 

Soru: %40 Raporumla engelli aracı alırmıyım? 


Cevap: Engelli araç alımında rapor yüzdesinin bir önemi bulunmayıp araç alımı için ÖTV indirimli araç alımına esas aldığınız rapordaki ibareler önemlidir. Bu ibarelerde tertibatlı araç kullanmanız uygun bulunmuş veya (sol el bacak engelliler için) otomatik vitesli araç kullanmanız uygun bulunmuşsa araç almanız mümkündür. 

Soru: Engelli aracımı kaç yıl sonra satabilirim? 


Cevap: ÖTV indirimli araçların satılabilmesi için yasa koyucu 5 yıllık sürenin dolmasına hükmetmiştir. 5 yıl dolmadan aracınızı satmak isterseniz devlete aracın ÖTV sini ödeyerek ancak satabilirsiniz. 

Soru: Engellilere hangi sınıf ehliyet verilir? 


Cevap: 1 Ocak 2016 tarihinden sonra ehliyet alacak olan engellilere B engelli sınıfı veya A engelli sınıfı sürücü belgesi verilmektedir. Önceden verilen H sınıfı ehliyetler artık verilmeyip, verilen H sınıfı sürücü belgelerinin ise 5 yıl içerisinde yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir. 

Soru: Tek gözüm görmüyor sürücü belgesi alabilir miyim? 


Cevap: Görme engelliler daha doğru bir ifadeyle tek gözü görmeyipte diğer gözü tamamen gören görme engelliler monoküler denilen ehliyet sınıfını alabilirler.


Yorum Gönder

0 Yorumlar