Engelli Bireylerin Hayatlarını İşleyen Filmler


Doğum Günü 4 Temmuz (1989) IMDb 7.2


Amerikalı Ron Kovic gönüllü olarak Vietnam'a savaşmaya gider. Ancak savaşın acımasız, sert yüzü kendini gösterir ve Kovic evine belden aşağısı felç olarak geri döner. Genç yaşta sakat kalmanın verdiği ruhsal acıya katlanmanın yanı sıra, uğrunda felç olduğu ülkesinin gazilere saygı göstermediğini gören Kovic, ihanete uğradığını hisseder ve savaş karşıtı gösterilere katılarak kendi mücadelesini başlatır.

Olduğun Gibi Gel (2011) IMDb 7.4



Yirmili yaşlarında olan üç genç adam, hala bakirlerdir. Şarap turu bahanesiyle İspanya'ya doğru yola çıkarlar ve amaçları da şaraptan ziyade ilk cinsel deneyimlerini yaşamaktır. Onları kendileri dahil hiçbir şey durduramayacaktır. Biri yarı kör, diğeri tekerlekli sandalyeye mahkum, üçüncüsü de boyundan aşağısı felçli olan bu üç genç adamı anlatan Olduğun Gibi Gel, İspanya'daki bir geneleve gitmek üzere seyahate çıkan felçli bir adamın gerçek hikayesinden esinlenilerek oluşturulmuş bir film.

Başka Dilde Aşk (2009) IMDb 7.4



Onur’un tüm yaşamı, beraber spor yaptığı arkadaşlarından birinin doğum günü partisinde beklenmedik bir dönüşüme uğrayacaktır. Beraberce kürek takımında yer aldığı arkadaşı Vedat’ın doğum günü partisinde Zeynep’le tanışır ve hayatı değişir. Kalabalık ve gürültülü bir barda hiç konuşmadan geçen gecenin sonunda Zeynep, Onur’un işitme engelli olduğunu fark eder. Ama bu alışılmadık durum Zeynep’i Onur’dan soğutmaz.

Ruh Eşim (2011) IMDb 7.4



Bu bir adamla bir kadın arasındaki aşk hikayesi. Bir anne ile oğlunun arasındaki sevgi bağı. Aşka fantastik ve mistik bir kapıdan bakan film, birbirine paralel iki hikaye üzerinden ilerliyor. Bir hikayede 1960'lara giderken, ikincisinde günümüzden devam ediyor. C.R.A.Z.Y. filmiyle dünya çapında dikkatleri üzerine çeken Fransız Yönetmen Jean-Marc Vallée'in son filmi, 2011 Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyeri yaptıktan sonra TIME eleştirmenleri tarafından övgüyle karşılandı. Filmin başrollerini Vanessa Paradis, Kevin Parent ve Hélène Florent paylaşıyor...

Benim Dünyam (2013) IMDb 7.5





Ela, henüz iki yaşındayken geçirdiği hastalık nedeniyle hem gözlerini hem de duyma yetisini kaybeder. Bundan sonra çevresiyle tamamen uyumsuz biri olarak yetişir. Bu durum genç kızı iyileştirmek için hayatını adayan Mahir Hoca ile tanışana dek devam eder...
Yapımı TMC film tarafından yürütülen ve başrollerinde Uğur Yücel ve Beren Saat'in bulunduğu film, Hint yapımı bol ödüllü Black (2005) filminden uyarlanıyor. Beren Saat'in doğuştan kör, sağır ve dilsiz başkarakteri canlandırdığı, Uğur Yücel'i ise genç kızın hayatına girip ona engellerinden sıyrılıp yaşamayı tanıtan öğretmen rolünde izleyeceğimiz filmin yönetmen koltuğunda da Uğur Yücel bulunuyor.

Pas ve Kemik (2012) IMDb 7.5




Katil balina eğitmeni olan Stephanie ile 5 yaşındaki oğlunu kaybettikten sonra kimsesiz, evsiz ve parasız kalan Ali'nin yolları bir gece kulübünde çıkan kavga sonrası tesadüfen kesişir. Aslında tamamen ayrı dünyaların insanı olan Stephanie ve Ali'ye kader bir oyun daha oynar. Ulaşılmaz gibi görünen Stephanie akvaryumdaki bir kaza sonucu kötürüm kalır ve Ali ömrünün geri kalanını Stephanie'nın mutlu olmasına adar. 
Fransız Yönetmen Jacques Audiard'ın, Craig Davidson'ın kısa hikayesinden Thomas Bidegain ile beraber uyarladığı ve yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerini ise Marion Cotillard ve Matthias Schoenaerts paylaşıyor.

Any Day Now (2012) IMDb 7.5




1970’lerin sonunda, zihinsel engelli bir genç kaybolur. Yeni bir ilişkiye başlayan Eşcinsel çift Rudy ve Paul onu bulur ve evlat edinmek isterler. Ancak sıra dışı bir düzen içinde yaşadıkları anlaşılınca, bu çift çocuğu evlat edinmek için önyargılı hukuk sistemiyle mücadele etmek zorunda kalır.

Müzik Asla Durmaz (2011) IMDb 7.6



Gabriel Sawyer'ın küçüklüğünden beri müziğe özellikle de Rock müziğe oldukça büyük bir ilgisi vardır. Aynı zamanda müzisyenliği de oldukça sevmektedir. Ancak babası Henry Sawyer onun müziğe olan bu bağlılığından hiç hoşlanmamaktadır. Bu sebepten dolayı Gabriel genç yaşta evi terk eder ve bir daha geri dönmez. Aradan yıllar geçer ve Gabriel yeniden ortaya çıkar. Ancak Gabriel'ın durumu pek iyi değildir çünkü beynindeki tümörden dolayı bazı şeyleri hatırlayamamaktadır. Babası da oğlu ile çocukken pek vakit geçiremediği için hastalığı boyunca her zaman yanında olur. Aile bir süre sonra müzik ile tedavi yöntemi olduğunu öğrenir.

8. gün (1996) IMDb 7.6



Georges, Down sendromu olan ve bir mental klinikte hayatını sürdürmekte olan bir adamdır. Harry ise günlerini oldukça meşgul geçiren bir iş adamıdır. İş hayatında çok başarılıdır ancak karısının iki çocuğunu da yanına alarak kendisini terk etmesinden sonra bir türlü belini doğrultamamış ve sosyal hayata atılamamıştır. Bu iki apayrı insanın hayatı çeşitli tesadüflerin akabinde kesişmek üzeredir.

Sol Ayağım (1989) IMDb 7.9




İnsan doğuştan engelli olarak dünyaya gelse bile o engeli aşmanın ve imkansız denilen şeye hayat vermenin bir yolu mutlaka vardır. Bunun için gereken tek şey istektir. Christy Brown, beyin felçli olarak dünyaya gelir ve hiçbir zaman hareketlerini kontrol altında tutamaz. Ayrıca tüm yaşamı tekerlekli sandalyede geçer. Bir gün sol ayağının bu felçten etkilenmediğini keşfeder ve onunla hayata bambaşka bir biçimde tutunur.

Evden Eve (2002) IMDb 7.9


İçimdeki Dans (2004) IMDb 7.9



Bridget Jones’un Günlüğü ve Billy Elliot’ın yapımcılarından iki sıradışı arkadaşın kendi dünyalarıyla yüzleşmeye karar vermelerinin unutulmaz hikayesi. Michael, engelliler için özel inşa edilmiş Carrigmore Home’a yerleşmeye karar vermiştir taa ki asi ruhlu Rory O’Shea ile tanışana kadar. Rory’nin onları bu sistemin dışına çıkaracak bir planı vardır.

Hoje Eu Quero Voltar Sozinho (2014) IMDb 8.0



Görme engelli Leonardo, sınıflarına yeni gelen Gabriel ile çabucak kaynaşır. Çok geçmedense ona âşık olduğunun farkına varır. Ancak en yakın arkadaşı Giovana da Gabriel’e tutulmuştur. Yönetmen Daniel Ribeiro’nun ilk uzun metrajı, hikâyesi ne kadar sıradan görünürse görünsün, etkileyici bir gençlik filmi. Benzer öyküler anlatan çoğu eşcinsel temalı filme oranla umut dolu olması ise izleyicilerin bu filme âşık olmasındaki en önemli etken.

Karanlıkta Dans (2000) IMDb 8.0



Selma Jezkova, derme çatma bir karavanda 10 yaşındaki oğluyla beraber hayatını sürdürmeye çabalayan bir kadındır. Genetik ve kalıtsal bir hastalığı nedeniyle görme yetisini tamamen kaybetmek üzeredir. Bir gün kendi hastalığının kalıtsallığı nedeniyle oğlunun da bu hastalıkta muzdarip olacağını bilmektedir. Bu nedenle kazandığı tüm geliri oğlunu ameliyat ettirmek üzere kenara koymaktadır. Ancak hayatın seyri, bu ikiliyi hiç olmadık bir uçuruma doğru itmek üzeredir.

Kelebek ve Dalgıç (2007) IMDb 8.0




43 yaşındaki Jean-Dominique Bauby, üç hafta süren koma halinden sonra gözlerini açmıştır. Bu mucizevi uyanış doktorlar tarafından şaşkınlıkla karşılanır çünkü Bauby fiziksel olarak hiçbir eylemi yerine getiremiyorken, beyin bölgesinde hiçbir sorun çıkmaz ve izleyici bu andan itibaren Bauby'nin iç sesiyle olaylara tanıklık etmeye başlar. Tek kontrol edebildiği organı sol göz kapağı olan adam bir mucizeye daha imza atarak insanlarla göz hareketiyle anlaşmaya, dahası hayat hikayesini anlatacağı kitabını yazmaya başlar. 
Ünlü Fransız magazin dergisi Elle'de yazarlık ve editörlük yapan Jean-Dominique Bauby'nin gerçek hayatını anlattığı otobiyografik kitabından uyarlanan film Akademi Ödülleri de dahil yılın önemli ödül törenlerinde hak ettiği yeri bulmuştur.

Siyah (2005) IMDb 8.2



Görme ve işitme engelli bir kızın öğretmeni sayesinde hayata tutunuşu konu edilir. Ailesinin kalıplar dahilinde yetiştirmeye çalıştığı kız, öğretmeninin zengin bakış açısı sayesinde her şeyi öğrenir ve başarır.

Temple Grandin (2010) IMDb 8.3



Otistik bir bilim insanı olan Temple Grandin'in(Claire Danes) hayatını anlatıyor. Çocukluğu terapiyle geçen Grandin, öğretmeni Dr. Carlock'dan(David Strathairn) ilham alarak bilimle uğraşmaya karar verir Psikoloji diploması olan Grandin'in zorluklarla dolu hayatını anlatan bir film.

Oasis (2017) IMDb 8.3



Jong-du, farklı ve hatta sorunlu bir davranış biçimine sahip olduğu için genel olarak dışlandığı bir hayat sürer. Bir gün bir kaza yaparak istemeden bir adamın ölümüne sebep olur. Hapise girer ve cezası bitip de dışarı çıktıktan sonra vicdan sancısı onu ölen adamın evine kadar sürükler. Orada adamın sakat ve felçli kızı ile karşılaşır. Kendine hakim olamaz ve kıza tecavüz eder. Sakat kız, her ne kadar acı çekse de aslında tatminsel bir şeyler yaşadığı için Jong-du’ya bağlanır ve bir aşk hikayesi çıkar ortaya. Ancak bu aşk toplumda onları, dışarıda bırakanlar tarafından illa ki hor görülecektir.

İçimdeki Deniz (2004) IMDb 8.4




Ötenazi meselesini en derinlikli işleyen yapımlardan biri olan İçimdeki Deniz'de gösterdiği performans ile Javier Bardem destan yazıyor. Filmde, Ramon Sampedro’nun 30 yıldır yatağa bağlı yaşamı, dokunaklı bir dille sinemaya aktarılmış. 30 yıldır bir yatakta geçen trajik bir hayat... Gençliğinde geçirdiği bir kazadan sonra hayatla tek ilişkisi deniz manzaralı penceresidir. 
Hayatına iki kadın girer: Avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadından biri, boynundan aşağısı felçli adama hayatın anlamını tattırır ve onun "kurtuluşunu" sağlar.

Can Dostum (2011) IMDb 8.5



Zengin bir iş adamı ve aristokrat olan Philippe, yamaç paraşütü yaparken geçirdiği kaza sonrası felç olur ve boynundan aşağısı kullanamaz hale gelir. Driss ise hapishaneden henüz yeni çıkmış bir işsizdir. Philippe 7 gün 24 saat boyunca bakımını üstlenmesi için Driss'i evine yatılı yardımcı olarak alınca ikisinin de dünyası değişecektir. Normal şartlar altında hiçbir zaman yan yana gelmeyecek bu ikili iyisiyle kötüsüyle hayatın tadını beraber çıkarmaya başlarlar.

Forrest Gump (1994) IMDb 8.8





Düşük I.Q. sahibi Forrest Gump Jenny ile tanışır ve aşık olur. Gump aralarında Elvis Presley, Kennedy, Nixon’ın da olduğu tarihsel kişilerle kaza eseri tanışır ve 50’lerden 70’lerin sonuna kadar gelen bir süre zarfında olaylar gelişir. 
Gump tamamen tesadüf olarak Vietnam savaşına ve Amerikan yakın tarihinin önemli olaylarına şahitlik eder ve hatta rol alır. Ancak bilmeden yaptıklarının ne kadar önemli sonuçları olduğundan da haberi yoktur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar