Fizik Tedavi Raporu Nasıl Alınır ?

Fizik tedavi raporu alma işlemi ciddi anlamda uğraştırıcı bir süreçtir. Bunun için bir fizik tedavi doktoruna gitmek yetmeyecektir. Heyet raporu olması gerekir ve bunun da anlamı birkaç doktorun imzasının bu raporda bulunması anlamına gelir. Birkaç doktor olduğunda ise devreye otomatikman her o bölüm doktorlarına muayene olmak gerekecektir. Yetişkinlerde fizik tedavi süreci biraz daha basit olduğu için burada bir fizik tedavi doktorunun önerdiği süre geçerlidir. Ve sizin en fazla 90 seanslık bir rapor almanız gerekir. 90 seanslık rapor için önce muayene olmanız sonrasında da sizi fizik tedavi doktorunun vereceği bir rapor bu muayene sürecinin başlamasına yeterlidir. 

Bebeklerde daha doğrusu kronik bir rahatsızlığı olan bebeklerde bu süreç biraz daha uzun olacaktır. Bebeklerde fizik tedavi oyun oynayarak yapıldığı için zahmetli bir süreçtir. Bebek ister istemez bu sürece adapte olabilmesi için usta ellerde yani bu işi bilen çocuk fizyoterapistleriyle çalışmak durumundadır. Devlet hastanelerinde bu süreç zor olacaktır bebeğin sürekli olarak hastaneye gelip gideceğini ve bu süreninde en fazla 90 seans olacağını düşünürseniz bu devlet hastanelerinde yapılması uygun olmayan bir durumdur. Bunun için bir rehabilitasyon merkezi tercih etmelisiniz. 

Bebeklerde fizik tedavi nasıl olur? 

Bebeklerde fizik tedavi süreci ise yine aynı şekilde rapor çıkarılmaya başlamasıyla olacaktır. Eğer ki bebeğini Nöroloji doktorunun takibinde ise doktor size heyet raporu çıkarılması için bir belge sunacak ve bunun içerisinin doldurulmasını isteyecektir. Bu belgede farklı bölümlerde de muayene edilmesi gerekliliği olabilir bunun için istenilen bölümlerde bebeğin muayene edilmesi gereklidir. Örneğin fizik tedavi doktoru, nefroloji doktoru ya da kas ve iskelet sistemini ilgilendiren farklı bir hastalıkları varsa buralardan detaylı bir şekilde görüş alınacaktır. 

Daha sonrasında belge imzalandıktan sonra hastanenin heyetine sunulacaktır. Heyete teslim etmiş olduğunuz bu belge için belli bir süre beklemeniz gerekir.belgeyi verirken size beklemeniz gereken süre hakkında bilgi verilecektir. Çünkü hastanelerde genellikle doktorların rapor heyetinin toplanması belli günlerde olur. Raporu alma gününüz geldiğinde ise belgeniz hazırlanmış olur ve size sunulur bu belgede bebeğinizin özür durumuna ilişkin bilgiler yer alır. Yani rapor 1 yıllık olarak düzenlenir ve bu şekilde istediğiniz bir rehabilitasyon merkezinden fizik tedavi alabilmeniz için sizin ikamet ettiğiniz yerdeki milli eğitim bakanlığı bünyesindeki RAM’ a başvurmanız gerekecektir. RAM’dan onay almadan herhangi bir rehabilitasyon merkezine giriş yapmanız mümkün değildir. 

RAM Raporu Nasıl Alınır? 

RAM milli eğitim bakanlığına bağlı bir kurumdur ve rehabilitasyon merkezlerinde tedavi sürecine geçilmeden önce buradan onay almanız gerekecektir. Buranın size vermiş olduğu onaylı rapor 1 yıl süreyle geçerlidir ve bu bir yılın sonunda mutlaka yenilenmesi gerekir. Bebekler sürekli olarak geliştiklerinden dolayı bazen hastalıklarında ciddi anlamda bir iyileşme görülebilir RAM’ in 1 yıllık rapor vermesinin nedeni budur. Bebekte iyileşme gerçekleşmiş ise bu kez raporun yenilenmesi gerekmez ve rapor yeniden alınamaz. RAM’ da yapacağınız işlem ise 2 resim ve bir dilekçe ile hastaneden aldığınız heyet raporunun onaylı fotokopisini verirsiniz burada bebeğinizin durumu uzman bir görevli tarafından değerlendirmeye alınacaktır. Uzman gerekli gördüğü takdirde raporun onaylanmasını isteyebilir eğer ki bebek için rehabilitasyon süreci gerekmeyecek ise o zaman rapor verilmeyebilir. Bunun için size yine bir gün verilecektir ve sizde raporun sonucunu beklemeye başlarsınız. Bu bir hafta da olabilir 2 haftada da olabilir burada RAM’ in yoğunluğuna göre süre değişiklik kazanacaktır.

 RAM Raporunu Alınca Ne Yapılır? 

RAM’ dan raporunuzu aldıktan sonra rtık rehabilitasyon merkezinin kapıları size açılacaktır. Bu ciddi bir masraf gerektiren bir durumdur ve bu raporu almadığınız takdir de rehabilitasyon merkezlerinden parayla faydalanmak durumundasınız. Bunun da hayatının geri kalan kısmının rehabilite süreciyle geçeceğini düşündüğünüzde ciddi rakamların ortaya çıkacağını görürsünüz. 

Rehabilitasyon merkezi Seçerken neye dikkat etmeli? 

Rehabilitasyon merkezi seçerken dikkat etmeniz gereken kurumun yetkinliğidir. Çünkü piyasada bu hizmeti veren birçok merkez vardır ancak hepsi gerekli olan başarıyı gösteremez. Sizin buradaki amacınız nasıl bir rehabilite sürecini başlatacağınızla alakalıdır. Eğer ki bebeğiniz fizik tedavi sürecine girecekse uzman bir fizyoterapistin olduğu bir merkez seçmenizde gerek vardır. Bu merkezlerden hafta da iki gün ve 1’er saat yararlanma hakkınız vardır. Ve rehabilitasyon merkezi servis aracıyla sizi evinizden alarak yine evinize bırakmakla yükümlüdür. 

Kısacası yetişkinlerde basit olan bu süreç bebeklerde ve çocuklarda biraz daha uzun soluklu olacaktır. Ancak bebeğinizin kronik bir şekilde rahatsızlığı var ve de mutlaka fizik tedavi sürecinin başlatılması gerekiyorsa o zaman bu raporun çıkarılması büyük önem arz edecektir. Alacağınız sonuçları düşündüğünüzde bu uğraşıdan vazgeçmeyeceğinizin farkındayız ve anne baba olmak demekte böyle bir fedakarlığa katlanmak demek olacaktır. Son olarak eklemek istediğimiz şey bebeklerde fizik tedavinin mutlak suretle işe yaradığı yönünde olacaktır. Bebeğinizi mutlaka bu süreçten geçirerek fizik tedavisinin başlatılmasını sağlamanız gerekir.

Kaynak ==> https://www.engelolma.net/

Yorum Gönder

0 Yorumlar