HASTA VE ENGELLİ YOLCULARIN HAVA ULAŞIMINA İLİŞKİN DETAYLAR

HASTA VE ENGELLİ YOLCULAR

Uçuşlarında Türk Hava Yolları’nı tercih eden hasta, engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcularımıza ekstra özen gösteriyor ve bu yolcularımızın maksimum konforla seyahat etmelerini amaçlıyoruz. Siz de tıbbi açıdan seyahatinde bir engel bulunmayan hasta ya da hareket kabiliyeti kısıtlı yolcularımızdansanız uçuşunuzun sorunsuz ve oldukça konforlu geçeceğinden emin olabilirsiniz. 

Hangi yolcular uçuşa kabul edilir? 

Uçuş sırasında diğer yolcularımızın sağlık durumlarını tehlikeye atmamak için uluslararası uçuş kuralları gereği bazı hasta yolcularımızı uçuşlarımıza kabul edemiyoruz. 

Bulaşıcı hastalığı olmayan ve tıbbi açıdan seyahat etmesinde herhangi bir engel bulunmayan hasta yolcularımızı “uçakla seyahat etmesinde sakınca yoktur” ibaresinin yer aldığı, uçuştan en fazla 10 gün önce hazırlanmış olan doktor raporuyla uçuşlarımıza kabul ediyoruz. 

Engelli ya da hareket kabiliyeti geçici olarak kısıtlı olan yolcularımızı ise sağlık durumlarına göre tek başlarına ya da bir refakatçiyle birlikte uçuşlarımıza kabul ediyoruz. 

Hangi yolcular refakatçiyle birlikte seyahat etmelidir? 

Uçuş sırasında kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olan fiziksel engelli yolcularımız refakatçileri olmadan, tek başlarına seyahat edebilirler. Ancak kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak olan yolcularımızın bir refakatçi gözetiminde uçuşa katılmaları gereklidir. Zihinsel engelli yolcularımız uçuşa mutlaka bir refakatçi gözetiminde katılmalıdır.

Durum
Refakatçiyle seyahat etmelidir
Refakatçi olmadan seyahat edebilir
Açıklama
Kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilen hasta yolcu
Uçuştan en fazla 10 gün önce alınmış doktor raporuyla seyahat edebilir.
Kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek engelli yolcu
Doktor raporu gerekli değildir.
Zihinsel engelli yolcu
Herhangi bir rapor gerekli değildir, tüm seyahat dokümanlarını refakatçi taşımalıdır.
Görme engelli yolcu
Doktor raporu gerekli değildir.
Duyma engelli yolcu
Doktor raporu gerekli değildir.
Görme ve duyma engelli yolcu
Doktor raporu gerekli değildir.
Tek bacağı kırık yolcu*
Doktor raporu gerekli değildir, feragat ve ibraname formunu** imzalayarak refakatçi olmadan seyahat edebilir.
Sadece tekerlekli sandalyeyle hareket edebilen yolcu
Doktor raporu gerekli değildir, feragat ve ibraname formunu** imzalayarak refakatçi olmadan seyahat edebilir.
*Tehlike anında veya ihtiyaç halinde kabin ekibinin yardımı olmadan koltuk değnekleriyle hareket edebilen yolcu 
**Feragat ve ibraname formu check-in sırasında imzalanır.

Havalimanında engelli ve hasta yolcular 

Sedye veya tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan yolcularımızı uçaktan havalimanına, havalimanından uçağa görevlilerimiz yardımıyla ücretsiz olarak transfer ediyoruz. Sedye ve tekerlekli sandalye talebinizi uçuştan 48 saat öncesine kadar rezervasyon kanallarımız aracılığıyla belirtmeniz gerekir. Acil durumlar için satış ofislerimizle ya da çağrı merkezimizle iletişime geçebilirsiniz. 

Ayrıca engelli ve hasta yolcularımıza check-in ve pasaport işlemleri sırasında öncelik tanıyoruz. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ise bu yolcularımız için özel bir check-in kontuarı bulunuyor.
Görme ve duyma engelli yolcular
·      Görme veya duyma engelli yolcularımız herhangi bir sağlık raporları olmadan tek başlarına seyahat edebilirler. Ancak hem görme hem de duyma engeli olan yolcularımızın bir refakatçi ile birlikte seyahat etmeleri gerekmektedir. 
·        Engelli yolcularımıza refakat eden rehber köpekler kabine ücretsiz olarak kabul edilirler. Rehber köpekler için rezervasyonunuzu kalkış saatine 48 saat kalana kadar yaptırmalısınız. Uçağa kafessiz olarak alınacak olan bu köpeklerin temiz bir şekilde sahiplerinin ayaklarının dibinde oturması gerekmektedir. 
·        Rehber köpeklerin geçerli sağlık belgeleri, kimlik belgeleri ve aşı kağıtları olmalıdır. Buna ek olarak gidilecek ülke tarafından istenen başka evraklar da varsa onların da tam ve eksiksiz olmasına dikkat etmelisiniz.

Medikal ekipmanlarla uçması ve uçuş sırasında ilaç kullanması gereken yolcular 

Uçuş sırasında ihtiyacınız olabilecek bazı medikal ekipmanlar kabinlerimizde standart olarak yer alıyor. Size ait bazı medikal ekipmanları ise uçuş sırasında kullanabilirsiniz. 

Oksijen tüpleri 

Uçuşlarımızda kendi oksijen tüpünüzü kullanamazsınız ancak kabinlerimizde yer alan medikal sertifikalı oksijen tüplerinden doktor raporunuzda belirtilen miktarda yararlanabilirsiniz. Kabinlerimizde bulunan oksijen tüplerinden yararlanabilmek için uçuştan en az 24 saat önce bu talebinizi bildirmeniz gereklidir. 

Solunum cihazları 

Kendi solunum cihazınızı kullanmak istediğinizi uçuştan en az 48 saat önce bildirmeniz ve onay almanız gerekir. Size ait olan solunum cihazını uçağın kalkış ve iniş aşamaları haricinde ihtiyaç duyduğunuz tüm durumlarda kullanabilirsiniz. 

İlaçlar 

Diyabet hastalığı olan yolcularımız, uçuş sırasında bu hastalıkla ilgili tüm ilaçlarını herhangi bir rapor göstermeden alabilirler. 

Diyabet haricinde hastalığı olan ve uçuş sırasında ilaç kullanması gereken yolcularımızın reçetelerini yanlarında bulundurması gereklidir.

Hava taşıyıcıları erişim yasası (ACAA)

ABD Ulaşım Departmanının (DOT) ACAA Final Kuralı kapsamındaki “Engellilik Esasında Hava Seyahatinde Ayrımcılık Yapmama” konulu 14. başlık2. konu382. bölümü inceleyebilirsiniz. 
Ulaşım Departmanının bu düzenlemesinin erişilebilir formatına ulaşmak için aşağıdaki kanallarla iletişime geçebilirsiniz. 

Engelli yolcular için ücretsiz telefon hatları: 

1-800-778-4838 (ses) 
1-800-455-9880 (TTY) 
ABD Havacılık Tüketici Koruma Bölümü telefon hatları: 
202-366-2220 (ses) 
202-366-0511 (TTY) 
ABD Havacılık Tüketici Koruma Bölümü adresi: 
C-75, U.S. Dept. of Transportation 1200 
New Jersey Ave., SE. 
Washington, D.C. 20590 
ABD Havacılık Tüketici Koruma Bölümü web sitesi: 

Rehber köpekle seyahat eden engelli yolcular 

Engelli yolcularımıza refakat eden rehber köpekleri ücretsiz olarak kabine alıyoruz. Ancak rehber köpek talebinizi uçuştan 48 saat öncesine kadar satış ofislerimize ya da çağrı merkezimize bildirmeniz gereklidir. Yolculuk sırasında rehber köpeğiniz tasmalı olmalı ve yolculuk boyunca ayak ucunuzda oturmalıdır. Ayrıca aşıları tam olan rehber köpeğinizin sağlık, kimlik, aşı belgeleri ve gideceğiniz ülkenin istediği diğer evraklar yanınızda bulunmalıdır. 

Hasta yolcularımız ancak doktor raporuyla uçuşlara katılabilir. Türkçe ya da İngilizce olarak hazırlanan bu raporun uçuştan en fazla 10 gün önce alınmış olmasına ve üzerinde “uçakla seyahatinde sakınca yoktur” ibaresinin yer almasına dikkat etmelisiniz. 

Uçuş sırasında kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilen hasta ya da engelli yolcularımız tek başlarına seyahat edebilirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar