Nokturnal panik atak belirtileri nelerdir ?


Nokturnal panik atak daha ağırlıklı olarak normalde panik bozukluğu olan kişilerde görülür. Nokturnal panik atak belirtileri gözlenen bir kişide farklı bir hastalık bulunmazsa nokturnal panik teşhisi konur.Gece panik atak belirtileri şu şekildedir;



Kalp rahatsızlığı olmamasına rağmen aniden başlayan göğüs ağrısı Göğsün sıkışması Nefes darlığı Taşikardi (Çarpıntı)Terleme Ürperme ya da içten üşüme Nadiren karın ağrılı bulantı Baş dönmesi Titreme Denge kaybı Bayılacakmış gibi hissetme Düşme korkusu Karıncalanma / Uyuşma



Bu panik bozukluğu yaşayan kimseler, sıklıkla baş kısmında tuhaflaşma ve sersemlik hissedebilirler. Bu bulguların bir sonucu olarak kişi kontrolü kaybetme endişesi yaşar ve kendine ve çevreye zarar vermekten korkar. Ancak unutulmamalıdır ki bu bulguların birçoğu aynı anda görüldüğünde nokturnal panikten şüphelenilebilir. Panik bozukluğu olan herkeste nokturnal panik olması şart değildir ve bu belirtilerden birinden şikayetçi olan kimse kesinlikle nokturnal paniktir diye bir kaide yoktur.


Uykuda panik atak olan kimseler ataklar arasındaki süreci her an yeni bir atağın geleceği korkusu ile geçirirler. Bu şekilde kaygı sonucunda oluşan panik döngüsüne, beklenti anksiyetesi denir. Bu durumu yaşayan hastalar uykusuzluk, dinlenemeden uyanmak, yorgun uyanmak ve halsizlik, yalnız kalma korkusu gibi belirtiler de görür.


Nokturnal panik atak tedavisi nasıl olur?



Uykuda panik atak tedavisi, birkaç yolla olur. Bunlardan ilki gece gelen panik sonraları kendinizi rahatlatmak için evde yapabileceğiniz bir yöntemdir. Uykuya dalarken panik atak yaşadığınız an bunun bir atak olduğunun farkında olursunuz. Bu nedenle belirtileri görmeye başladığınızda kontrollü nefesler vererekyataktan kalkın ve önce gevşeme egzersizleri yapın, ardından ılık suyla duş alın, hala rahatlamadıysanız kısa bir yürüyüş yapın.



Yapılan bu etkinlikler kaslarınızın gevşemesine ve vücudunuza rahatlama sinyali göndermesine neden olur. Böylece adrenalin seviyeniz düşerek kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi şikayetleriniz ortadan kalkar. (Nokturnal panik atak tedavisi için belirteceğimiz tüm tedavi yöntemleri birlikte uygulanmalıdır.)


Uyku sırasında yaşanılan panik, kesin bir tedavi yöntemi olarak ilaç ile tedavi edilir. Bunun yanı sıra psikoterapi de oldukça yaygın bir tedavidir.Nokturnal panik atak ilaçları, antidepresanlar ile kaygı gidericilerdir. Bu ilaçlar medikal olanların dışında bitkisel ilaçları da içerir. Örneğin sarı kantaron etkili bir antidepresandır. Doktora danışılarak tedavi için tüketilebilir.



İlaç tedavisi ne kadar etkili olsa da, hastalığa son vermek için psikoterapi kesinlikle gereklidir. Kişi tedavinin ilk aşamasında psikoterapik destek almalı, sonrasında danışmanının yönlendirmelerini uygulamalı ve egzersizler ile evde atağını kontrol altına almayı denemeli, bunların yanında ilaç tedavisine de başlayarak destekleyici ilaçlar ile ataklarından tamamen kurtulmalı. Unutmayın, siz hastalıktan daha güçlüsünüz…

Yorum Gönder

0 Yorumlar