Engelli çocukların yüzünü güldürenler: Seyyar diş perileri



Bağışlarla oluşturdukları seyyar diş kliniğiyle şehir şehir dolaşan Prof. Dr. Ertuğrul Sabah öncülüğünde gönüllü bir ekip, binlerce çocuğun diş tedavisini ücretsiz yapıyor. Bu gönüllülük ise ‘Dişçinin Korkusu’ adlı belgesele konu olarak ölümsüzleşti


Ege Üniversitesi’nde görev yapan Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, hayatını zihinsel engellilere ve yatılı ilköğretim bölge okullarında öğrenim gören yoksul öğrencilere adadı.


1983’ten bu yana ekibiyle birlikte yüzlerce kilometre yol kat eden Prof. Sabah, binlerce öğrencinin ve zihinsel engelli çocuğun diş tedavisini yaptı. Yönetmen Murat Erün, daha önce çektiği “800 km Engelli” belgeseli sonrasında katıldığı Ayvalık Engelliler Şenliği’nde Prof.Dr. Sabah ile tanışıyor ve birlikte belgesel yapmaya karar veriyorlar. Ortaya da ‘Dişçinin Korkusu’ adlı belgesel çıkarak, binlerce çocuğun hayatına dokunan gönüllülük ölümsüzleşiyor. Biz de 35 yıldır kendini çocuklara adayan Prof. Dr. Sabah ve belgeselin yönetmeni Erün ile söyleştik.

•Belgesele ismini de veren “Dişçinin Korkusu” nedir?

Dişçinin en önemli korkusu, ‘annelerine bir şey olursa bu çocuklar ne olacak?’ Bu tür çocukların çoğunun babası, tabiri caizse tabanları yağlayıp kaçar ve bütün yük annenin üstüne kalır. Varını yoğunu çocuğuna veren annenin de en büyük korkusu, çocuğunun yalnız kalmasıdır. Annelerin bu yükünün hafifletilmesi lazım. Nasıl yapılır bilmiyorum.

•Hasta anamnezlerinde “annenin eğitim durumu, baba sağ mı, öz mü?” gibi bilgileri kaydediyorsunuz. Bu verilerden bir rapor hazırlamayı düşünüyor musunuz?

Tabii ki. Şöyle bir şey var bu verileri kısa bilgiler halinde dünyanın çeşitli yerlerinde sundum. Bütün bu verilerden yüzlerce çok önemli yayın çıkabilir ama ülkenin engelli ve engelli annesi gerçeğini de yurt dışına açmak istemedik. Burada kendimiz mücadele etmeye karar verdik. Yaklaşık 70 bin engellinin verisi var elimizde. Birçok öğretim görevlisinin de gözü bu verilerde ama kimseye vermeyiz. Ancak bir öğretim üyesi bizimle gelirse katıldığı okulun verilerini kullanabilir.
Murat Erün – Ertuğrul Sabah

•Gideceğiniz yerler ile siz mi iletişime geçiyorsunuz onlar mı sizi çağırıyor?

Ayvalık Belediyesi, 27 yıldır engelliler festivali yapıyor. Türkiye’nin her yerinden engellileri ağırlıyor biz de 23 senedir oraya gidiyoruz bu yüzden bütün vakıf ve dernekler bizi tanıyor. Bizi çağırdıkları yerlere gidiyoruz. Önceden yıllık izinlerimizi kullanarak gidiyorduk ama artık İzmir Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı, Sağlık Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Katip Çelebi Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yapıyoruz. Çağrılar valiliğe geliyor, protokol sayesinde resmi görevli olarak çalışıyoruz.

•Ayvalık Belediyesi’nden bahsetmişken, çok yakın tarihte yerel seçimler oldu ve birçok yerelde değişiklikler yaşandı. Ayvalık da bunlardan biri… Bu değişikliklerin sizin üzerinizde ne gibi bir etkisi oldu?

Bu değişiklik bizi etkilemez. Ayvalık’ta bu gelenek 27 yıldır var ve kim belediye başkanı olursa olsun devam eder. Ancak biz belediye başkanlarının davetlerine gitmeyi pek istemeyiz çünkü bunlar politik yatırımlar olur. Daha çok engelli dernekleri ve vakıfların çağrılarına gideriz. Tabii bazı belediye başkanları var; çağırırlar, gelip yardımcı olurlar ama tek kare fotoğraf çekilmezler. Hepsi aynı değil.

•Hastaların %9’una müdahale edemiyoruz ve kaderine terk edip gitmek zorunda kalıyoruz dediniz. Bu imkânların yetersizliğinden mi kaynaklı?

Bu çocukları en modern diş kliniğine de getirseniz %50’si kapıdan içeri girmeyecek, %50’si koltuğa oturmayacak %50’si tedavi yaptırmayacak. Herhangi bir ilçenin hastanesi, ameliyathanesi, doktoru, hemşiresi her şeyi var. Bu sorun çözülebilir mesele para da değil. Bu çocukların kimliği var, sigortası var. Mesele işini sevmek.

Kaynak :https://www.birgun.net

Yorum Gönder

0 Yorumlar