Bu proje uzmanların ve özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynlerin çocuğun durumunu anlayıp ihtiyaçlarını belirlerken birbirlerini anlayabilecekleri ortak bir dil yaratabilmek amacı ile hazırlanmıştır. Hem uzmanlara hem bakıcı ve ebeveynlere ICF'i - İşlevsellik, Özürlülük ve Sağlık Uluslararası Sınıflandırması- kolay anlaşılır bir dilde sunup öğretmeyi hedeflemektedir.
İşlevsellik, Özürlülük ve Sağlık Uluslararası Sınıflandırması (ICF), ebeveynlerin ve ilgili uzmanların çocuğun gelişimsel problemi ile ilgili müdahaleleri daha kolay planlayıp daha iyi koordine etmesine yardımcı olan bir sistemdir.
Bu sistemi kullanmayı öğrendiğinizde, çocuğun gelişimini destekleyen planlara katkı verebilir, kaygılarınızı ve önerilerinizi ebeveyn ve uzmanlar olarak birlikte aynı seviyede tartışabilirsiniz.
Nedir?
“Okullarda Ortak Dil Kullanımı” projesi gelişimsel farklılıkları olan öğrencilerle çalışan profesyonellerin kullanabileceği araçlar oluşturmayı hedefler. Bu araçlar, çocuğun bireysel öğrenme düzeyini tanımlamak ve beceri temelli, bütünsel, disiplinlerarası değerlendirmeye ve planlama sürecine olanak tanımak için ICF'i (Uluslararası Yeti Yitimi ve Sağlığın Sınıflandırılması Sistemi) kullanır.
Nasıl?
Proje (www.icf-School.eu) :
1. Öğretmenler için ICF felsefesi, kodlama ve somut uygulamadan oluşan üç modüllü özel ICF ile ilgili eğitim materyalleri sağlanacak.
2. Ebeveynlerin, okulda ekibin bir üyesi olarak ekibe tam katılım sağlayabilmeleri amacıyla “AİLE DOSTU” versiyonu ile oldukça teknik olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dilini kolay anlaşılır bir dile çevrilecek.
3. Gelişimsel farklılıkları olan öğrencilerin güçlü yönlerini ve destek ihtiyaçlarını ICF temelli değerlendirme araçları ile kendilerinin değerlendirebilmeleri sağlanacak.
4. Rehber öğretmenler için seçilen psikolojik testlerin test sonuçlarının ICF kodları ve Dünya Sağlık Örgütünün niteleyicileri ile ortak ICF diline çevrilmesi sağlanacak.
Ne Zaman?
1 Eylül 2018 - 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında 4 ülke ve 10 ortağın bir arada yürüteceği çalışmaların sonucunda eğitim modülleri oluşturulacak, aile, uzman ve çocuklarla paylaşılacaktır.
Kim?
Proje Dr. Pretis (www.sinn-evaluation.at, Avusturya) koordinatörlüğünde, Almanya, Avusturya, Türkiye ve Makedonya'dan on ortak ile yürütülmektedir.
Nasıl Katılırım?
Okulunuz, öğrencileriniz, veli temsilcileriniz, okul rehber öğretmenleriniz veya okul yönetiminiz projeye katılmak isterlerse (örneğin, proje araçlarının Almanca, İngilizce, Türkçe ve Makedonca kullanımı gibi) lütfen bizimle iletişime geçiniz. Proje Ağustos 2021'de tamamlanacaktır. Bu sürede hazırlanan materyaller internet sayfasına yüklenmektedir. Lütfen materyalleri görmek, ICF'i öğrenmek ve proje detayı için ICF-School sayfasını ziyaret edin.
*Bu proje, Avrupa Komisyonunun desteği ile sürdürülmektedir. Bu sunum yalnızca yazarın görüşünü yansıtmaktadır ve Komisyon bunun herhangi bir şekilde kullanılmasından sorumlu değildir. (Proje numarası 2018-1-AT01-KA201_039199)
0 Yorumlar