Toyotadan engelli bireylere özel araçlarda kolaylıklar



Biliyoruz ki; Engelli Bireylerin önündeki en büyük sorunlardan biri ulaşımdır. Engel Yok, Toyota Var ile toplum üzerinde farkındalık yaratmak ve ulaşımda engelli bireylere kolaylık sağlamak ilk hedefimiz. Bir çok Engelli Vatandaşımız araç alımlarında yeterli bilgiye sahip değildir, bu yüzden toplum bilincini artırmak istiyoruz.

Engel durumunuza göre geliştirilen, gaz pedal kiti ve direksiyon üstü tutma kolu ile güvenli ve keyifli sürüşlerin tadını çıkarabilirsiniz.




Engelli Sürücüler İçin Geliştirdiğimiz Çözümler


Eğer sağ bacak fonksiyonsuz ise;

Sürücünün sağ ayağı veya sağ bacağı fonksiyonunu yerine getiremediği için gaz pedal kiti fren pedalının soluna takılır. Ek olarak takılan gaz pedalı, çıkarılabilir özelliğe sahip olduğu için, engeli olmayan sürücüler de rahatlıkla bu araçları kullanabilir. Pedal ekleme işlemi yanlızca otomatik vitesli araçlar için geçerlidir.




Eğer her iki bacak fonksiyonsuz ise;


Sürücünün her iki bacağı fonksiyonunu kısmi olarak ya da tam işlevsiz olarak yerine getiremeyen sürücülerimiz için, elden kontrollü gaz ve fren kiti sürücünün ihtiyacına karşılık gelme şartı ile sağda veya solda olup, direksiyona paralel bir şekilde yerleştirilmektedir. Elden kontrollü gaz ve fren kiti sadece otomatik vitesli araçlar için uygunluk göstermektedir. Bu kitler sürücünün görüş açısını ve hava yastığının açılmasını engellemeyecek şekilde monte edilir. 

Elden kontrollü gaz ve fren kiti çift fonksiyonlu çalışır, kendinize doğru çektiğinizde araç hızlanır ittiğinizde fren yapar. Orjinal gaz ve fren pedalı mevcut yerinde bulunmaktadır.




Eğer sol bacak fonksiyonsuz ise;


Sol bacak fonksiyonunu yerine getiremeyen sürücüler için, hiçbir değişiklik yapılmaksızın otomatik vitesli araçlar kullanıma uygundur. Engelli sağlık raporu ve engelli araç kullanımına uıygun sürücü belgesi olması halinde sürücüler Özel Tüketim Vergisinden muaf olacaktır.




Eğer kollardan biri fonksiyonsuz ise;


Herhangi bir kolunda kısmı fonksiyonsuzluk olan sürücüler için çatal şeklinde olan Direksiyon Üstü Tutma Kolu takılır. Sadece bu aparatın takılması sizleri ÖTV’den muaf etmez.
Sol kolunda fonksiyon bozukluğu olan müşterilere Direksiyon Üstü Tutma Kolu bile olsa ÖTV’siz satış yapılmaz. Bu konuda belirleyici, rapordaki oran ve maliyenin kararıdır.



ÖTV İndirimi


Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 2002 yılında Avrupa Birliği ile uyum içerisinde, belirli bir mal veya ürün üzerinden maktu ya da oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. ÖTV oranı her yıl, kişi başına düşen milli gelir ve ekonominin canlanmasına göre değişkenlik göstermektedir. Vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ve üzerinde olanlar, engel durumunu Nüfus Cüzdanlarına işletip engelli aylığı alabilir ya da vergi indiriminden faydalanabilirler.

Siz de Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile ÖTV ödemeden Toyota sahibi olabilirsiniz.




Sıkça Sorulan Sorular 

-Engelli ehliyeti alabilmek için engel oranı yüzde kaç olmalıdır ?

Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.


-Kaza sonrası vücudunun fonksiyonlarını sonradan kaybeden biri var olan ehliyetini nasıl değiştirilir ?



Bu kişiler tekrar yazılı sınava tabi tutulmazlar, verilen sağlık raporuna göre düzenlenmiş özel araçlarla eğitim aldıktan sonra, direksiyon sınavına tabi tutulurlar. Bu sınavda başarılı olan sürücüler engelli sürücü belgesi almaya hak kazanır.

3- Üzerine araç alınan engelli kişinin engelli sürücü belgesine sahip olma şartı var mıdır?
Hayır yoktur, engelli oranı %90 ve üzerinde olan çocuğunuzun üzerinden ilk iktisap edilecek araçta ÖTV muafiyetinden yararlanılabilir.

4- Engelli alınan araçlar kimler tarafından kullanılabilir?


Araç sahibi olan engelli kişinin aparatlı işlemlerde birinci derece yakınlarından TSE onayı verilen kişiler, %90 ve üzeri için engel kişinin (birinci, ikinci ve üçüncü derece) yakınları kullanabilir.

5- İşitme Engelliyim nasıl ehliyet alabilirim?



Sürücü kurslarında Valilik tarafından görevlendirilen bir uzman tarafından işitme engeli olan kişilere teorik ve direksiyon eğitimi verilir.



6- Engelli raporuna sahip olan birinin tercih edebileceği motor seçenekleri nelerdir?



1 Ocak 2018 itibari ile hesaplanması gereken Özel Tüketim Vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşmayan motor seçeneklerini tercih edebilir.



EHLİYET DURUMU


Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre 1 Ocak 2016 dan itibaren, eskiden H sınıfı olan engelli ehliyetleri A veya B sınıfı olarak veriliyor.

B Sınıfı ehliyet almak için yaşınızın 18, A Sınıfı ehliyet almak için yaşınızın en az 20 olması gerekmektedir. Avrupa standartları gereğince, eğer A sınıfı ehliyet alacaksanız daha öncesindeki 2 yıl A2 ehliyetine sahip olmanız gerekiyor.



Ayrıca, her iki ehliyete sahip olmak için engelli vatandaşlarımızın en az ilkokul mezunu olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birine uygun değilseniz, sürücü belgesi almaya hakkına sahip olamıyorsunuz.

Yazılı ehliyet sınavına girdikten sonra, engel durumlarına göre aldıkları direksiyon derslerinden sonra, özel aparatlı araçlar ile sınava girerler ardından başarılı olma durumunda ehliyetlerine sahip olabilirler.

Engelli Sürücüler, tam teşekküllü hastanelerden aldıkları sağlık raporlarına göre özel donanımlı araçları kullanabilirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar