Tıbbi Malzeme Alım Hakları
Hanede kişi başına düşen miktar asgari ücretin üçte birinden az olanlar bağlı oldukları il/ilçe SYDV ye (Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı) başvurarak almış oldukları tıbbi malzemelerin Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesi dışında kalan miktarı talep edebilirler.Burada Vakıf Değerlendirme Kurulunun kararınca kişiye ödeme yapılıp yapılmayacağı belirlenir.
Hasta Alt Bezi
2 yaşını dolduran engelli çocuklar için 2 yıllık olmak üzere,tek doktor imzalı raporla aylık 120 adet bez ödeneği alınmaktadır.
Tekerlekli Sandalye (Manuel ve Akülü Tekerlekli Sandalye)
Beş yılda bir kez olmak üzere ilgili birimlerce verilen malzeme raporu ile reçete edilmesi şartı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen miktarda ödeme yapılarak temin edilir.
Ortez, Protez, İşitme Cihazı, Sonda Alımı
İlgili birimlerce raporlanan ve reçetesi yazılan malzemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen miktarda ödeme yapılarak temin edilir.
Geçtiğimiz yaz aylarında dövizde meydana gelen dalgalanma, bez fiyatlarını bir önceki yıla göre hızlı şekilde yukarıya çekmişti. Bu dalgalanma sonrasında fiyatlarda bir miktar düşüş olsa da bezlerin fiyatı devletin ödediği tutarın hala çok üstünde. Rakamlarla ifade edildiğinde, hasta bezleri kurum tarafından 2 aya yetecek miktarda ve günlük en fazla 4 defa bez değişimini karşılıyor. Kısaca 2 ay için 240 adet hasta alt bezi bedeli olarak kurum (bir bez için 0,9 kuruş + %18 KDV) 254,88 lira ödüyor. Bu tutarın altında hasta alt bezi temin etmenin mümkün olmadığı belirtiliyor. Yine birim adet fiyatları üzerinden örneklendirme yapıldığında eczanelerde birim bez fiyatı 2,5 lira civarında.
Bu durum ilk olarak hastaların bezler için ekstra ödeme yapmasına neden oluyor. Birim fiyatı 2,5 liralık bir bez için, hastanın 2 aylık reçeteye ödemesi gereken fark tutarı 345 lira. Bu tutar devletin ödediği tutardan daha yüksek. Bu durumda hastalarda 'günlük bez değişim sayısında kısıtlama' olarak tanımlanan bir davranış değişikliği gözlenmeye başlandığı belirtiliyor. Bez kullanan hastaların büyük kısmının yatalak olduğu düşünüldüğünde, bu kısıtlamanın devlete yatak yaraları, pişik tedavileri gibi ekstra masraflara yol açacak geri dönüşleri olacağının da göz önünde bulundurulması gerekiyor.