Engelli Bireylerin ÖTV'siz araç alımına ilişkin soru cevap

Soru 1: B sınıfı ehliyeti olan engelliler ÖTV ödemeden sıfır araç sahibi olabilir mi?


Hayır, %90 ve üzeri engel oranı olan kişiler için aracı 3.derece yakınları kullanabileceğinden ehliyet şartı bulunmaksızın ÖTV ödemeden sıfır araç alabilir.

Soru 2: H sınıfı ehliyetli otomatik vitesli bir aracı ÖTV'siz alabilir mi?



Otomatik vites tek başına tertibat sayılmamaktadır. Sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar tertibat yaptırdığı takdirde ÖTV indiriminden faydalanabileceklerdir. 2. sol ayağındaki veya sol bacağındaki sakatlık nedeniyle otomatik vitesli araç kullanabilecek kişiler ise, “H Sınıfı Ehliyet Alabilir, Otomatik Vitesli Araç Kullanabilir.” ibaresi olduğu takdirde otomatik vitesli araca tertibat yapılmadan ÖTV indiriminden yararlanabilir. Ayrıca sol el/kolda engelliliği bulunan kişiler ise, manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi hallerde ise yapılan işlemler özel tertibat kabul edilebilir.


Soru 3: Engelli aracı olarak tescilli araçlar için Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) öder mi? Zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir mi?



Engelliler üzerine tescil edilmiş araçlardan MTV alınmaz. Ancak zorunlu trafik sigortası yaptırılmak zorundadır.


Soru 4: % 90 üzeri engelliler adına tescilli araçları kimler kullanabilir?



%90 ve üzeri engelliler için noter onaylı iş akdiyle çalışan sürücüsü, kanuni vasisi ve 3 derece kan ve sıhri akrabalarına kadar kullanabilir.


Soru 5: ÖTV İndirimli Otomobil almak için hangi belgeler gerekiyor? Hangi işlemleri yapılması lazım?



%90 üzeri engelliyseniz sağlık raporunuz yeterli olacaktır. %90 altı engelliyseniz tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu(Raporda H sınıfı ehliyet alabilir, Özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olacaktır.), Motorlu araç tescil belgesi (ruhsat), Araçlar için teknik donanım belgesi, Proje raporu malül ve engelliler adına tescilli taşıtlarda MTV istisnası bildirim formu ilgili acente tarafından vergi dairesine verilecektir.


Soru 6: Yurtiçinden alınan aracın devir ve temlikinde vergilerin durumu nasıldır?



Aracın engelli kişiye satımında 3; diğer kişilere satımında 5 yıl geçtiyse ÖTV geri iade alınmayacaktır.


Soru 7: ÖTV indirimli araç alınırsa yeşil kartı iptal edilir mi?



GSS iptal edilmez. Sadece gelir testi yapılırken aracınızın rayiç bedeli hane hesabına katılır ve GSS sonucunuza istinaden aylık prim ödeyenler statüsüne girebilirsiniz.


Soru 8: İşitme engelliler ÖTV ödemeden taşıt alabilir mi?



% 90 altında işitme engelliler indirimli araç alamamaktadır. İşitme engeli ile hareket ettirici tertibat arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Tertibat yapılamadığı için indirim alamamaktadırlar.


Soru 9: İkinci kez ÖTV indirimli araç alınması için süre ne kadardır?



ÖTV'sini ödemek kaydı ile araç 5 yıl dolmadan satılabilir. Ancak ilk iktisaptan 5 yıl geçmeden ÖTV indirimli 2.bir araç alamazlar.


Soru 10: Engellilere ait taşıtlar deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelir ve hurdaya çıkarılırsa yeni araç alırken 5 yıllık süre beklenmeden ÖTV istisnasından faydalanılabilir mi?



Deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelir ve hurdaya çıkarılırsa 5 yıl beklemeden ÖTV indirimli araç alınabilir.


Soru 11: ÖTV indirimli alınan araç satılır mı?



ÖTV ödemek kaydıyla araç satılabilir. Ayrıca özel tertibatlı engelli arabasının tertibatının sökülebilmesi ve normal bir araç haline getirilebilmesi için ÖTV'nin ödenmesi gerekmektedir.


Soru 12: Zihinsel engelliler bu yasadan faydalanabilirler mi?



Hangi engellinin indirimli araç alabileceğini verilen sağlık raporu belirleyecektir.


Soru 13: “Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması” nasıl olmaktadır?



Otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılır ve indirim uygulanır. Aynı zamanda sol ayaktaki sakatlıklarda tertibat aranmaksızın indirim uygulanmaktadır.


Soru 14: İstisna Uygulaması olan araçların mirasçılara intikali nasıl olmaktadır?



Ölen kişiden sadece aracın kalması durumunda aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilse dahi ÖTV geri tahsil edilmektedir. Ancak ölen engelliden mirasçılara intikal etmiş olan mirasın birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, bir mirasçının diğer miraslardan vazgeçmesi(feragat değil, bağış yapması) diğer mirasçılarında araçtan vazgeçtiğini gösteren belgenin ibrazı şartıyla araç ÖTV geri ödemesiz olarak o kişiye devredilir.


Soru 15: İstisna uygulaması olan araçların mirasçılara ÖTV'siz devrinde aracın satışı nasıl olmaktadır?



ÖTV'siz olarak aracın kendisine miras kaldığı kişi, aracı satmak istediğinde ÖTV geri ödememesi için ölen engellinin aracı aldığı tarihten 5 yıl beklemesi gerekmektedir. Aksi halde mirasçı kişi satarsa ÖTV geri ödemek zorunda kalacaktır.