İstanbul Havalimanında Engelli Yolculara Tanınan Kolaylıklar

Havalimanını kullanan engelli yolcuların (görme engelli, yürüme engelli vb.) terminale girişlerinden itibaren uçağa binişlerine kadarki süreçte SHGM Engelsiz Havalimanı ile ilgili kanun ve yönetmelikler gözetilerek hızlı, güvenli ve konforlu bir hizmet sağlanmaktadır.

Havalimanında uygulanan engelli yolcu hizmetlerine ilişkin usul ve esasların yerine getirilmesinden Havalimanı İşletmesi, Yer Hizmetleri Kuruluşları, Havayolu Taşıyıcıları sorumludur.
AskMe Dijital Asistan

Terminalimizde gelen ve giden yolcu katlarında toplam 21 AskMe Dijital Asistan misafirlerimize hizmet vermektedir. Bu asistanlar aracılığıyla biletinizi okutarak uçuş kapınızı öğrenebilir, uçuş kapınıza rota çizdirebilir, havalimanımızdaki hizmetleri öğrenebilir ve bu hizmetlerin verildiği noktalara rota çizdirebilirsiniz. Bunların yanında üzerinde bulunan butona basarak görüntülü ve sesli canlı olarak asistanlarımızdan yardım alabilirsiniz. AskMe dijital asistanımız için her vardiyada işaret dili eğitimi almış bir Info Gate Memuru görev yapmaktadır.
Terminal Personeli

Terminalimizde engelli yolculara yönelik engellilerin eşitliği, engellilik bilinci, engellilere davranış kuralları, işaret dili eğitimi almış güvenlik ve danışma personeli hizmet vermektedir. 
Gelen ve Giden Yolcu

Havalimanına gelen ve havalimanından ayrılan engelli yolcularımız için özel giriş-çıkış ve yürüme alanları yer almaktadır. Görme engelli misafirlerimiz havalimanımıza geldiğinde 2. ve 6. giriş noktalarında inerek danışmaya kadar kendilerine eşlik edecek olan kabartma yolları kullanabilirler.
Pasaport Kabinleri, Güvenlik Kontrol Noktaları ve Geçiş Önceliği

Engelli yolcuların güvenlik taraması MSHGP yönetmelikleri doğrultusunda yapılmaktadır.
Check-in Kontuarı:

Dış hat chek-in adalarında ve iç hat chek-in adalarında engelliler için ayrı check-in kontuarları oluşturulmuştur.
Güvenlik Kontrol Noktaları

Tüm güvenlik kontrol noktalarında engelli yolcu geçişi için ayrılmış X-ray cihazı bulunmaktadır.
Pasaport Kontrol

Tüm pasaport kontrol noktalarında engelli geçişi için ayırtılmış pasaport bankosu yer almaktadır.
Geçiş Önceliği

Kontrol noktalarında engelli yolcuların beklememesi için ayrı geçiş güzergahları ayırtılmıştır.
Otopark

Otopark bölgesinde toplam araç park kapasitesinin %5’i kadarı engelli yolcu park alanı olarak düzenlenmiştir. Tüm engelli aracı park alanları, asansörlere paralel olarak sağ ve sol tarafında iki şeritte düzenlenmiştir. Engelli aracı park alanı genişliği 4 metre olup, engelli işareti ile ayrıştırılmıştır.
Yönlendirmeler

Yönlendirme levhalarında engelli yolcular için yapılan mimari düzenlemeleri gösterir işaretler, zihinsel engellilere yönelik anlaşılabilir sembol/piktogramlar bulunmaktadır.
Hizmet İsteme Noktaları

Otoparktan terminal giden yolcu katına bağlantı sağlayan 1, 3, 5, 7 no’lu girişlerde ve asansörle gelen yolcu katı ve otobüs servis katına bağlantı sağlayan 2, 4, 6 no’lu birer adet engelli asistan telefonu ve çağrı butonu mevcuttur. Gelen yolcu katında karşılayıcı- uğurlayıcı salonunda 4 adet engelli asistan telefonu bulunmaktadır. Engelli yolcular bu noktadan Yer Hizmetleri Kuruluşlarını arayarak hizmet talep edebilirler. Yer Hizmetleri personeli, uçaktan inişten itibaren engelli yolculara otopark, taksi yolu ve servis yolundaki ulaşım araçlarına kadar refakat ederler. Giden yolculara da uçağa biniş kapılarına kadar refakat edilir. 
Asansör ve Yürüyen Merdivenler

Terminaldeki tüm asansörler normal yolcu ve engelli yolcu standartlarındadır. Türkçe ve İngilizce sesli uyarı sistemi, Braille alfabesi mevcuttur. Asansör önlerinde en az 170-170 cm’lik manevra alanı mevcuttur. Terminalde tüm merdiven gruplarına yakın asansörler yer almaktadır. Terminal binasına bağlı 77 adet yolcu köprülerinin her birinde engelli yolcuların kullanımına sunulan asansörler bulunmaktadır
Telefonlar

Terminalde giden yolcu katında kara tarafında ve hava tarafında bulunan her ankesörlü telefon grubunda 4 telefondan biri 90-110 cm yükseklik standardına uygundur.
WC’ler ve Abdesthaneler

Terminalde 131 adet engelli yolcu, 63 adet engelli personel WC’si vardır. Engelli tuvaletlerinde yardım çağrı ve acil durum butonu bulunmaktadır. Engelli WC'lerinde Braille alfabesi mevcuttur. Engelli WC’lerde tutunma tırabzanları mevcut olup lavaboların yerden yüksekliği 75 cm’den kısa ve klozetlerin yerden yüksekliği 50 cm’den daha kısadır. Abdesthanelerde engelli kullanımına uygun alanlar ayrılmıştır.
Engelli Yolcu Oturma Alanları

Terminalde engelli işareti ile belirtilen dinlenme noktaları ve bekleme koltukları yer almaktadır.
Rampalar ve Kapılar

Engelli yolcular mevcut asansörler ile tüm katlar arası kat değişimi yapabilmektedirler. İskele bloklarından gelen yolcu katına bağlanan Avrupa Birliği ülkeri yolcu rampasının eğimi %12’den azdır. Avrupa Birliği ülkeleri yolcu rampası tekerlekli sandalye ulaşımına uygundur.
Terminalde yolcu kullanımındaki tüm kapılar TSE engelli standardı olan 150 cm’den daha geniştir. Engelli bir yolcu ve refakatçisinin eş zamanlı geçişine uygundur. Kapı zeminleri akülü araçların takılmadan geçebileceği biçimde düzenlenmiştir.
Engelli Transfer Yolcular

Dış hatlardan iç hatlara ve iç hatlardan dış hatlara transfer olacak engelli yolcuların kat değişimleri için engelli standartlarına uygun asansörler güvenlik kontrol noktalarına yakın konumdadır.