SÜRELİ SAĞLIK KURULU RAPORUNA İSTİNADEN ÖTV İSTİSNASI

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü


Sayı : 39044742-135-E.486827 17.06.2019
Konu :12/10/2017 tarihli ve 1 (bir) yıl süreli sağlık kurulu raporuna istinaden istisna kapsamında araç iktisabı. 


İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, .....Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından adınıza düzenlenmiş olan ....... tarihli, ..... sayılı ve 1 (bir) yıl süreli Engelli Sağlık Kurulu Raporunda yer alan "Median sinirin diğer lezyonları, Ulnar sinir lezyonu + Anksiyete bozukluğu" teşhisi ve %59 engellilik oranı tespitine istinaden 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen malul veya engellilere ilişkin istisna uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır. 

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 

a) 87.03 (2019 yılı için; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 247.400 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından, 

b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından, 

c) 87.03 (2019 yılı için; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 247.400 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiş olup, bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır. 

Bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar ise Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır. 

Mezkûr Genel Tebliğin (II/C/1.5) bölümünde, engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabileceği açıklamasına yer verilmiştir. 

Buna göre, ilgide kayıtlı özelge talep formunuz ekinde yer alan 12/10/2017 tarihli ve 7405 sayılı engelli sağlık kurulu raporunun süresinin sona ermesinden dolayı, Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisna uygulaması kapsamında işlem tesis edilmesi mümkün olmayıp, adınıza yeniden düzenlenecek bir engelli sağlık kurulu raporu olması halinde, ÖTV Kanununun (7/2-c) maddesi uygulamasından yararlanarak araç alma talebiniz tekrar değerlendirilecektir.


Bilgi edinilmesini rica ederim.