EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NELERDİR?



Evde Sağlık Hizmetleri Nelerdir? 




Çeşitli hastalıklara bağlı olarak evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan yatağa bağımlı bireylere evinde ve aile ortamında sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde verilen sağlık (muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon) hizmetlerini içermektedir. 



Kimler Yararlanabilir? 




Yaşam kalitesini ileri düzeyde bozan hastalığı ve/veya yaşlılığı nedeniyle sağlık hizmetine ulaşmada zorluk yaşayan, evinde ve aile ortamında sağlık hizmeti almak üzere talepte bulunan hasta bireyler yararlanabilir. 



Hizmetin Özelliği Nedir? 




Evde sağlık hizmetleri birimleri randevu ile mesai saatleri içerisinde çalışmaktadır. Ziyaret günü ve sıklığı hastalığın durumuna göre diğer hastalar da dikkate alınarak doktor tarafından belirlenmektedir. Acil durumlar evde sağlık hizmeti kapsamında değildir. Acil sağlık hizmetine gereksinim duyan evde sağlık hastası 112 acil hizmetlerinden yararlandırılır. Bu durumda, ambulans ekibi gelene kadar 112 Komuta Kontrol Merkezinin yönlendirmeleri doğrultusunda hareket edilir. 



Hizmete Nasıl Başvurabilirsiniz?


Başvuru; hasta, hasta yakını diğer kişi veya kurumlar tarafından yapılabilmektedir.




Kayıtlı olunan aile hekimine başvurulabilir. (Aile hekimi tarafından doldurulacak evde sağlık hizmetleri formu gerektiğinde hastanın bulunduğu yere en yakın hastanenin evde sağlık hizmeti birimine yönlendirilir.)




İkamet edilen yere en yakın evde sağlık hizmeti veren evde sağlık hizmeti birimine başvurabilirsiniz. (Hasta yakını, hastanın kimlik bilgileri ve hastalığı ile ilgili bilgileri içeren belgeler ile başvurabilir.)




İkamet edilen ilçenin İlçe Sağlık Müdürlüğüne başvurulabilir.




Hastaneden taburcu olunduğunda evde sağlık hizmetine ihtiyaç ise taburcu eden hekim tarafından “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” doldurularak ikamet edilen yere en yakın evde sağlık hizmeti veren hastaneye yönlendirilir.




Evde sağlık hizmeti kapsamına dahil olan hastaların ihtiyaç duyduğu ağız ve diş sağlığı hizmetleri için Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin Evde Sağlık Birimine başvurulabilir.




Sağlık Bakanlığının Türkiye genelinde tek numara olarak belirlediği Evde Sağlık Hizmetleri İletişim ve Koordinasyon Merkezinin 444 38 33 numaralı telefonuna müracaat edilebilir.




Yatağa bağımlı hastaların evde yapılabilecek tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetleri ev ortamında gerçekleştirilir.




Ne Tür Hastalıklara Hizmet Verilmektedir?


Kronik solunum sistemi hastalıkları

Yatağa bağımlı hastalar

Son dönem palyatif bakımı hastaları

İleri derecedeki kas hastalıkları

Subakut Sklerozan Panensefalit hastaları


Yatağa bağımlı ileri yaştaki hastalar ve evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hastaların ihtiyaç duyduğu ağız ve diş sağlığı hizmetleri

Yorum Gönder

0 Yorumlar