YEŞİLAY CEMİYETİ






5 Mart 1920’de İstanbul’da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. İnsan onurunu ve saygınlığını temel alarak, toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışmaktadır. Bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla mücadele etmektedir. Önleyici ve rehabilite edici çalışmalar yapan bir halk sağlığı kuruluşu olan Yeşilay, bağımlılıklarla mücadelede Türkiye’yi örnek ve lider bir ülke yapma vizyonuyla çalışmaktadır. 



Türkiye genelinde 116 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 52 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. Yeşilay, 2013 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle çalışma alanlarına rehabilitasyon hizmetini de eklemiştir. 2015 yılında YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kurulmuştur. 444 79 75 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti vermeye başlayan YEDAM, 2016 itibariyle İstanbul’da Üsküdar, Cerrahpaşa ve 2017’de ise Şanlıurfa Eyyübiye ve Başakşehir, 2018’de ise YEDAM Düzce ve YEDAM Ümraniye binalarını hizmete açmıştır. 



Şu an Türkiye genelinde aktif olarak yer hizmet veren 30 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM ) bulunmaktadır. Bunlar: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hatay, İstanbul Başakşehir, İstanbul Cerrahpaşa, İstanbul Ümraniye, İstanbul Üsküdar, Kilis, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Sakarya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Zonguldak, Lefkoşa’dır. 



YEDAM Danışma Hattının kuruluşundan bugüne başvuru, bilgi ya da tedavi amaçlı arayanların sayısı Haziran 2019 rakamlarına göre 54 bin’e ulaşmıştır. 



Uluslararası alandaki faaliyetlerini de geliştiren Yeşilay, 2016 yılında küresel bir sivil toplum kuruluşu statüsüne ulaşmıştır. Bugüne kadar dünyanın dört bir yanında teşkilatlanmaya giden Yeşilay, Uluslararası Yeşilay Federasyonu’nu kurarak 52 Ülke Yeşilay’ını bir çatı altına toplamıştır. Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) “Mükemmeliyette Kararlılık ve 3 Yıldızlı Yetkinlik” belgesine sahiptir. 



Önleme Faaliyetleri 



Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı 



Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği çerçevesinde hayata geçirilen program, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde bağımlılıklara karşı farkındalığın arttırılmasını amaçlayan önleyici bir eğitim programıdır. Bağımlılık alanlarında uzman akademisyen, hekim, psikolog ve iletişimciler tarafından uygulanmaktadır. Eğitim programı, her yıl 10 Milyon öğrenci 2 Milyon yetişkine ulaşmaktadır. 



Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması 



Yarışma, öğrencilerin bağımlılık konusunda duyarlılığını arttırmak ve yeteneklerini teşvik etmek amacıyla Türkiye genelinde ilkokul, ortaokul ve liseler arasında düzenlenmektedir. Yarışma sonunda başarılı bulunan eser sahipleri ödüllendirilmektedir. 2018 yılı itibariyle yarışmaya 8 bin 377 okul, toplamda 33 Bin 873 başvuru yapılmıştır. 




Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 



Dünya karikatür sanatçılarının perspektifinden bağımlılıkların insana ve topluma verdiği yıkıcı zararları anlatmayı amaçlayan karikatür yarışmasıdır. Eserler, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde sergilenmekte olup ayrıca Amerika, Yeşilayı'nın açılışında da beğeniye sunulmuştur. 2018 yılında yarışmaya 63 Ülkeden katılım olmuştur. 



Yeşil Dedektör Uygulaması 



Kapalı mekanlarda tütün mamulleri kullanımını ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlayan mobil uygulamadır. 



Destek Programları 



Mali Destek Programları 



Bağımlılıklarla mücadelede toplumsal farkındalık düzeyini artıran, hedef odaklı, tematik, yenilikçi, sürdürülebilir önleme yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasıyla birlikte rehabilitasyon ve sosyal uyum süreçlerine yönelik olarak bilimsel temellere dayanan uygulamaların desteklenmesi amaçlanmaktadır. 



İletişim Faaliyetleri 

Kamu Spotları, Yeşilay Dergisi, Mavi Kırlangıç Çocuk Dergisi, Yeşilay Yayınları

Yorum Gönder

0 Yorumlar