ÇİĞNEME VE YUTMA RAHATSIZLIKLARINDA ENGEL ORANI TESPİTİ

 




ÇİĞNEME VE YUTMA




Yutkunma zorluğu yaşayan kişiler, yiyecekleri ağızdan mideye taşımak için olması gerekenden daha fazla çaba harcarlar. Besinleri yutabilmek için belirli kasların ve sinirlerin çalışması gereklidir. Yutma işlemi dışarıdan kolay bir süreç gibi görünse de aslında son derece karmaşıktır. Yutkunma zorluğu, yutma sürecinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir.


Yutkunma zorluğu nedeniyle; yetersiz beslenme, kilo ve sıvı kaybı gibi komplikasyonlar görülebilir. Yutkunma zorluğu, yeterli besin ve sıvı alımını zorlaştırabilir. Yutkunma zorluğunun sebep olabileceği bir diğer komplikasyon ise zatürredir. Yutma sürecinde hava yoluna kaçan yiyecek ya da sıvı, akciğerlere bakteri girmesine sebep olarak zatürreye yol açabilir.


Genel olarak üç çeşit yutkunma zorluğundan bahsedilebilir:

Oral Disfaji


Oral yutkunma zorluğu yaşan hastalarda problem ağızda oluşur. İnme gibi nörolojik bir sorun yaşamış hastalarda bu durumla karşılaşılabilir. Bunun nedeni ise inme sonrası dil güçsüzleştiği için yiyecekleri çiğnemede zorluk yaşanmasıdır.

Faringeal Disfaji


Faringeal disfaji yaşayan hastaların yutkunma zorluğuyla ilgili problemi boğazda oluşur. Boğazdaki sorunlar genellikle sinirleri etkileyen nörolojik hastalıklardan (Parkinson hastalığı, felç, amyotrofik lateral skleroz vb.) kaynaklanır.

Özofageal Disfaji


Bu tip yutkunma zorluğu yaşayan hastaların yutkunma zorluğuyla ilgili problemi yemek borusundadır. Bunun nedeni genellikle bir tıkanma ya da tahriştir. Bu durum için genellikle cerrahi bir prosedür gerekmektedir.

Engel Oranı Tespiti


Çiğneme ve yutma bozuklukları gerekli rehabilitasyon uygulandıktan en az 6 ay sonra diyet alımındaki kısıtlamalara göre değerlendirilir.


Diyetteki Kısıtlamanın Şekli

Özür Oranı  %

Hasta sıvı, yarı katı ve yumuşak diyetlerden bazılarını sınırlı alabiliyor

10

Hasta sadece sıvı ya da sadece yarı katı/yumuşak gıdaları alabiliyor

30

Hasta ancak nazogastrik sonda veya gastrostomi ile beslenebiliyor

50

Yorum Gönder

0 Yorumlar