Malüliyet Emekli Aylığı Düşük mü Oluyor?
2003 yılında 2 ay çalıştım, 2006 yılında devlet memuru olarak atandım. Derece kademe 1/1, Bipolar hastası (psikiyatri), hemşire lisans, engellilik üzerinden emekli olabilir mi? Engellilik üzerinden emekli olsam normal emekliliğe göre maaşım düşer mi?
Cevap
- -5434 sayılı Kanunda; Maluliyet: Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutta hasıl olan arızalar veya duçar olunan tedavisi imkânsız hastalıklar yüzünden vazife yapamayacak duruma girme hali olarak tanımı yapılır.
- Kesin sağlık raporları üzerine veya sıhhi izin sürelerinin doldurulması üzerine kurum sağlık kurulunca tespit edilir.
- *Malullük aylığı bağlama oranı: Kendi hizmet süresi esas alınarak hizmet 25 yıl ise %75, her fazla yıl için %1 artar, her eksik yıl için %1 azalır.
- Normal aylıklarda ise 2’li karma sistem uygulanır. Bağlanan aylıklarda fark oluşabilir.
0 Yorumlar