Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır ?

Sigortalı vatandaşlara devlet bir dizi kolaylıklar da sağlamıştır. Bunların başında ise bir takım borçlanmalar vardır. Bu borçlanmalar gerçekleştirildiğinde ise erken emeklilik imkânı sağlanmış olacaktır. Erkekler için bu borçlanmaların en önemlisi askerli borçlanmasıdır. Askerlik sigortası emeklilikte size iki şekilde fayda sağlayacaktır. Bunlardan birincisi sigorta başlangıcınızın geriye doğru çekilmesi ikincisi ise toplam gün sayınızın artırılmasıdır. Biz başlıkta belirtmiş olduğumuz gibi bu borçlanmalar arasında askerlik borçlanması hakkında geniş bir bilgi vermek istedik. İsterseniz önce bu borçlanmadan hak kazanabilmeniz için nasıl bir şartları yerine getirmeniz gerektiğine göz atalım. 

ERKEKLER İÇİN ASKERLİK BORÇLANMASI ŞARTLARI 

5510 sayılı kanununa göre SGK bünyesinde prim ödemiş olan tüm erkek sigortalar bu borçlanma hakkından faydalanabilmektedirler. Borçlanma talebinde bulunmanız için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz. Başvuru esnasında sizden bir takım evraklar istenecektir. SGK borçlanma talep dilekçesi doldurulması. Bu belge bağlı bulunulan askerlik şubesine gidilerek arkasına askerliğinin başlangıç ve bitiş tarihinin doldurulması ve sonrasında da onaylatılması. Bu işlemi tamamlamanın ardından Sosyal İl Güvenlik Müdürlüğüne gidilerek talebin gerçekleştirilmesi. Bu belgenin haricinde sizden başka bir belge talebinde bulunulmayacaktır. Askerlik borçlanmasını yapan kişiler genellikle bir takım soruları merak eder. Bunların başında da askerlik hizmetinin tamamını borçlanıp borçlanamamak gelir. Bu sorunun yanıtı hizmetin tamamını borçlanmanız gibi bir zorunluluk yoktur. Size kaç gün ihtiyacınız varsa o kadar günü borçlanabilirsiniz. 

Yani şöyle diyelim emeklilik sürenizin dolmasına kaç gününüz kalmış ise o kadar gün sayısı kadar borçlanma şansınız vardır. Buradaki önemli nokta şudur. Borçlanma talep dilekçenizi doldururken askerlik borçlanmasında talep ettiğiniz süreyi işaretlemezseniz o zaman Sosyal Güvenlik Kurumu bunu hizmetin tamamının borçlanması gibi algılayacak ve sizden borcun tamamının ödenmesini isteyecektir. Bu yüzden size tebliğ gönderir. Buna göre sizde ihtiyacınız kadar süre için borçlanma ödemesi yaparsınız ve emeklilik gününüzden düşülür. Askerden Sonra Sigorta Başlangıcında Ne yapılmalı? Bu şekilde olan birçok insan vardır ve bunların izledikleri yolda sigorta başlangıcının önünde askerlik için ne kadar bir süre varsa o kadar çekilmesidir. Bu sürenin ödemesi de yapıldıktan sonra askerlik süresi dâhil edilir. Tabii ki burada farklı bir hesaplama yapılacağından ödeme tutarı biraz daha artacaktır. 

Sigorta başlangıcı askerlik sürecinden öncesine çekilebilir mi ? 


Askerden önce bir sigorta başlangıcınız yok ise o zaman sigorta başlangıcınızı da geriye doğru çekemezsiniz. 

Askerlik Borçlanma Tutarı Günlük Nasıl Hesaplanır ? 


Askerlik borçlanması yapılırken günlük borçlanma esas alınacaktır. Buradaki hesaplama şekli ise asgari ücretin brüt tutarının % 32’si kadardır. Yani ocak ve de temmuz aylarında bu borçlanma ister istemez farklı rakamlarla sonuçlanır. Askerlik borçlanmanızı en geç 3 aylık bir süre içerisinde ödemeniz gerekir.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. 3020 gün ssk primim var 1990 ssk başlangıcın %46 SUREKLI ENGELLIYIM 450 GÜN ASKERLIK BORCLANIP YATIRSAM NE ZAMAN EMEKLI OLURUM

    YanıtlaSil