Askerlikten Muaf Olanlar Engelli Sayılır mı ?


Askerliğe elverişsizdir, halk arasında çürük raporu 2 şekilde alınabilmektedir. Birincisi askerlik için başvuru yaptığınızda askerlik şubesinde yapılan sağlık muayenesidir. Bu muayene sorasında doktorlar bir sorun fark ederlerse sizi askeri hastaneye sevk ediyorlar, ya da siz talepte bulunursanız askeri hastaneye sevkiniz oluyor. Hastane sevkiniz sonra gerekli kontroller yapılıyor ve heyete giriyorsunuz. Bu heyet askerliğe elverişi olup olmadığınıza yani askere gidip gitmeyeceğinize karar veriyor.

Diğer rapor alma şekli ise, askerde meydana gelen ya da ilk kontrolde fark edilmeyen rahatsızlıkların fark edilmesiyle askeri hastaneye sevk işlemidir. Örneğin gözleri 7 dereceden yüksek bir kişi, çürük raporu almaktadır. Eğer bu konu fark edilmezse ve askerlik başladıktan sonra fark edilirse, yetkili komutan kişiyi askeri hastaneye yönlendirir. Burada yukarıda detayları verilen işlemler tekrar edilir. Ve heyet kişiye çürük raporu verilip verilmeyeceğine karar verir.

Çürük Raporu Engelli Raporu Yerine Geçer mi ?


Çürük raporu ya da diğer adıyla askerliğe elverişlidir raporu engelli raporu yerine geçmemektedir. Bu rapor tamamen askerlik durumunu gösteren bir sağlık raporudur. Engelli raporu ve askerliğe elverişsizdir raporları tamamen birbirinden farklı ve ayrı ayrı alınması gereken raporlardır.

Yukarıdaki örneğe bakarsak; 7 derece miyop olduğu için kişi askerden muaf raporu alsa bile, yönetmelikler gereği engelli raporu alamamaktadır. Bu durumda kişi sağlık olarak yeterli görülmediği için askere alınmamakta, fakat engelli raporu alacak kadar sağlıksız görülmemektedir.
Bu tip durumlar iş arayışında kişilerin önüne çok büyük engelliler olarak çıkmaktadır. Kişi iş başvurusunda bulunduğu zaman askerlik terhis belgesi istenmektedir. Belgeyi ibraz edemeyen kişiden bu sefer engelli raporu istenir. Terhis belgesi ve engelli raporuna sahip olmayan kişiler ne sağlam nede engelli olarak görülmediği için mağdur olmaktadırlar.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Ben askerden muaf aldım pisikyatriden ne gibi avantajlarım var cevab verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben askerden muaf aldım pisikyatriden %70 oran verdiler ne gibi avantajlarım vardır acaba

      Sil
  2. Merhaba, askerlikten muaf tutulmak ve engellilik indirimi birbirinden farklı durumlar. Mevcut şartlarda engellilik indiriminden yararlanabilmeniz için adınıza engelli sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, askerlikten muaf tutulmak ve engellilik indirimi birbirinden farklı durumlar. Mevcut şartlarda engellilik indiriminden yararlanabilmeniz için adınıza engelli sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ben 2015 de askerinin içinden görev yaparken muaf tutuldum bunun için askeri resmi raporumla ücretsiz kart alabilir miyim razıslandugım için askeriyin içinde muaf tutularak bİr sorum daha olucak arkada yazan resmi raporumda TSK syy uygundur bunun acılımı nedir

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ben 2014 yılında usta birliqinde askeri hastaneye sewk edildim ve bana küçükken geçirdiğim beyin ameliyatı sonucu terhis edildim.bana o zaman ki komutanlar.tazminat hakkımın olduqunu soylediler. Şimdi hiç bir iş yerleri bana asker den çürük raporu verdikleri için işe almıyorlar.magdurum iki çocuğum var.tazminat hakkım varmıdır.varsa nereye basvurmam lazım.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba ben askerden muaf oldum fmf intapli romatizma eklemlerde ağri ve şişme hastasiyim ve bu durum beni tam anlamiyla cikmaza sürükledi ôzel sektôr iş vermiyo hastalimdan dolayi ben ise sivil hayatda gôrünürde bir sakatlim olmadi icin işkur benden istedi %40rapor allamiyorum derdimizi kimse dinlemiyo ve bizi 2 sınif insan muamelesi yapiyolar buda benim zoruma gider oldu sanki muafiyet alirkerden parayla amişimgibi bi muamele yapiyolar insanlikdan cikdik adeta

    YanıtlaSil
  7. 2005 te Askere gittim yaklaşık 8 ay askerlik yaptım sonra rahatsızlandım tüberküloz dan çürük aldım benim kanunen bir tazminat hakım varmı

    YanıtlaSil
  8. İsle alımda zorlanıyorlar ne sağlam nede rapor var .benim piskiyatri olduğu için ikikez aha zorlanıyorlar..rapor süresi de bitti..acaba ben 31 yaşındayım raporunda yok engelli sorununu yok askere gidebilirmiyim

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil