Rapor oranı emekli maaşı miktarını etkiler mi ?

Rapor oranı emekli maaşı miktarını etkiler mi ? 

Engelli emekli maaşı miktarında rapor oranı önemlimi? Yakın bir gelecekte engelli emekliliğinden faydalanmak üzere SGK ya başvuruda bulunacağım. Yaklaşık 3 ay sonra emeklilik için aranan hizmet yılı ve prim gün sayısını dolduracağım. Emekliliğe başvurmadan önce kafama takılan birkaç soru var. Aydınlatırsanız sevinirim. 

Halen elimde %49 oranında sağlık kurulu raporu var. Bu raporla emekliliğe müracaat edeceğim. Yalnız çalıştığım firmada bulunan bir arkadaş (oda benim gibi engelli kadrosunda çalışıyor) bana rapor oranın yüksek olursa emekli olunca daha yüksek maaş alırsın dedi. Ben elimde bulunan yüzde 49 luk raporu alalı baya bir yıl geçti. Raporu aldığımda şuan var olan, tansiyon, diabet (şeker) ve kalp hastalığım yoktu. Şuan saydığım bu üç hastalıkta mevcut. Acaba mevcut engel oranıma bu 3 hastalık eklenerek rapor oranımda artış olur mu? Tabi asıl önemli olan gerçekten de engel oranı yüksek olan emekli olduğunda daha mı fazla emekli maaşı alıyor. Kısaca bu bilgi doğrumu dur? Vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür eder, esenlikler dilerim. Furkan Apaydın / Adıyaman 

Cevap: Değerli okurumuz, mevcut sakatlık / hastalıklarınıza eklenen yeni hastalıkları gerekçe göstererek yeniden sağlık kurulu raporu almak için müracaat edebilirsiniz. Yasal olarak böyle bir hakkınız bulunmaktadır. Teorik olarak mevcut hastalık / sakatlıklara yeni hastalıklar eklenmişse rapor oranı artar. Ancak rapor oranınızın kesin olarak artacağına dair kesin ve net bir şey söylemek çok güç. Diğer asıl merak ettiğiniz soruya gelince. Kademeli engelli emekliliğinde rapor oranı çok önemlidir. Rapor oranının önemi alınacak emekli maaşının miktarıyla alakalı değil, emeklilik süresinin kısalmasıyla ilgilidir. Bunun için daha önce yayınladığımız şu haberi okumanızı tavsiye ederiz. Rapor oranı yüksek olan engelli erken emekli olur Toparlamak adına. Rapor oranıyla alınacak emekli maaşı arasında hiçbir bağlantı bulunmamaktadır. 

Daha açık bir ifadeyle rapor oranı % 40 olan biriyle rapor oranı % 99 olan biri emekli olduğunda aynı miktarda emekli maaşı alır. Tabi aynı emekli maaşı miktarını alır derken aynı koşullarda emekli olmaları halinde aynı miktarda emekli maaşını alır demek istiyoruz. Konuyu biraz daha açacak olursak emekli maaşı miktarı hesaplanırken birden fazla parametreye bakılır. Bunlardan en önemlisi çalışırken alınan maaş miktarı. Bir kişi çalışırken 4 bin tl diğer kişi 1400 TL maaş alıyorsa elbette bu iki kişi emekli olduklarında aynı miktarda emekli maaşı almazlar.

Kaynak ==> https://www.engelolma.net/emeklilik/rapor-orani-emekli-maasi-miktarini-etkiler-mi-h294.html

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Eşim 01 03 1992 ssk girişli, %68 engelli raporu var, ikinci derece yani3680 gün primiden emekli olacak, maaşı 2200 den yatıyor, ne kadar emekli maaşı alacak.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba gün ve yaş şartlarını sağlıyor ise erken emeklilik kapsamında emekli olabilir bu durumda da normal emeklilikte hak kazandığı maaşı alacaktır.Yine de bu bilgileri net olarak öğrenebilmek için SGK İl Müdürlüğüne müracaat ediniz.

    YanıtlaSil
  3. 2010 emekliyim oldum ssk dan diyabet hastaligina yakalandim eger engelli raporu alirsam Massimo etkilermi Yani dusus olurmu maasimda

    YanıtlaSil
  4. Mrb ankilozon spondilit hastasiym agir vasita kullanamaz raporum var emekllikte maasim dusermi

    YanıtlaSil